SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

La convocatòria de vaga a l’escorxador de Mollerussa segueix vigent al fracassar el diàleg

El Grupo Jorge vincula la seua continuïtat al cost de passar els falsos autònoms al règim general de la Seguretat Social || Sindicats i treballadors exigeixen que s’apliqui el conveni a tota la plantilla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de mediació celebrada ahir a la seu de la conselleria de Treball per la vaga indefinida convocada per CCOO i UGT contra el Grupo Jorge, que compta amb una planta a Mollerussa, va finalitzar sense haver-se produït un atansament entre les parts. Després de més de cinc hores de reunió, els sindicats van mantenir la convocatòria de vaga, prevista a partir del dia 18, i van insistir que l’empresa mantingui l’activitat a Catalunya, regularitzi la situació laboral dels treballadors, donant-los d’alta al règim general de la Seguretat Social i aplicant-los el conveni col·lectiu del sector, i garanteixi l’ocupació estable.

La responsable del sector d’alimentació de Fica-UGT Catalunya, Alicia Buil, va manifestar a SEGRE que si bé l’empresa va manifestar disposició a seguir parlant, “no va explicar els punts que vol negociar”. Buil va assegurar que els sindicats seguiran ferms perquè es compleixi la legalitat, referint-se a la llei de de cooperatives, ideada per lluitar contra les anomenades “falses cooperatives”. La normativa especifica que els treballadors autònoms que facturen en cooperatives han de percebre unes prestacions “equivalents” a les dels treballadors del règim general.

El Grupo Jorge ocupa 1.400 persones a Catalunya, tres-centes de les quals en planta a Mollerussa

Per la seua banda, el grup aragonès assegura que la Generalitat no els ha aclarit exactament què significa en concret l’esmentada equivalència de prestacions.

Al sortir de la reunió, l’advocat de l’empresa va manifestar que la continuïtat dels escorxadors depèn dels costos que suposarà el moviment dels treballadors al règim general de la Seguretat Social

Al·ludint a aquesta “inseguretat jurídica”, el Grupo Jorge estudia la possibilitat de deixar de produir a Catalunya amb el tancament de les plantes de Santa Eugènia de Berga i la de Mollerussa. La mesura afectaria unes 1.400 persones, de les quals prop de tres-cents treballadors corresponen a la planta de Mollerussa, segons l’empresa. D’altra banda, UGT Aragó ha contactat amb la direcció de Cárnicas Cinco Villas, l’escorxador que el grup Vall Companys té a Ejea de los Caballeros (Saragossa), per obrir negociacions que permetin regularitzar la situació dels treballadors als quals l’empresa dóna feina a través de cooperatives i sota el règim d’autònoms. Segons el sindicat, l’escorxador del grup lleidatà ocupa més de 1.000 empleats, dels quals només un centenar estan contractats directament.

Va considerar que el problema no és que les empreses càrnies compleixin amb la llei de cooperatives catalana. “No és que la llei de cooperatives estigui malament, el problema és que anomenem cooperativa a una cosa que no ho és”, va subratllar el secretari de Treball.

Ginesta va afirmar que durant els pròxims dies es convocaran diverses reunions amb l’empresa i els sindicats per intentar evitar la vaga.

La Generalitat, optimista, convoca les parts a més negociacionsEl secretari de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Josep Ginesta, es va mostrar “optimista” després de mediar en la primera reunió entre representants de la càrnia Grupo Jorge i dels sindicats CCOO i UGT. Va admetre que les peticions dels sindicats impliquen que l’empresa hagi de modificar el model productiu que ha tingut fins ara i que “n’afecta la competitivitat i viabilitat futura”, però tanmateix es va mostrar predisposat al diàleg i a trobar vies per solucionar el problema.

tracking