SEGRE

SILVICULTURA GESTIÓ FORESTAL

L'explotació de la fusta dels boscos públics genera 2,6 milions i 900 llocs de treball

A través de subhastes d’aprofitament de masses forestals municipals d’una dotzena de comarques, set de Lleida || La mesura permet millorar la gestió, evitar incendis i impulsar la biomassa

Imatge d'arxiu de l'accés a un bosc.

L'explotació de la fusta dels boscos públics genera 2,6 milions i 900 llocs de treballAgents Rurals

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La venda de la fusta dels boscos públics de Catalunya va suposar l’any passat un impacte econòmic de més de 2,6 milions d’euros i va ocupar 916 persones, 213 de les quals van treballar directament al bosc i en la indústria forestal, mentre que 700 es van beneficiar de manera indirecta de la gestió de la fusta. El 2017 es van subhastar 71.565 tones de fusta procedents d’una dotzena de comarques catalanes, de les quals set van ser lleidatanes: Alt Urgell (9.000 hectàrees), Alta Ribagorça (6.965 ha), Noguera (200 ha), Jussà (8.200 ha), Sobirà (7.800 ha), Segrià (1.000) i Solsonès (1.900 ha). La venda de fusta dels boscos públics és una iniciativa d’Agricultura per dinamitzar la gestió de les masses forestals, que en el conjunt de Catalunya ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectàrees, que representa un 24% de la superfície forestal catalana. Fonts del departament d’Agricultura van assenyalar que la venda d’aquest recurs té una repercussió en les zones rurals amb problemes d’abandó, ja que el nou model de gestió permet crear llocs de treball directes i indirectes en aquestes comarques. Es tracta de persones encarregades de gestionar i tractar la fusta i transportar-la fins a les indústries. Gairebé la totalitat de la fusta que surt a la venda l’adquireixen serradores catalanes, espanyoles i també franceses que la utilitzen per a biomassa forestal i agrícola o per a pals per a les línies elèctriques.

L’any 2016 es va assolir el màxim històric de fusta subhastada procedent dels boscos de la Generalitat de Catalunya, amb 95.000 tones per un valor de 3,2 milions d’euros, la qual cosa va representar un increment del quinze per cent respecte a l’oferta del 2015, quan es van vendre 76.626 tones per 2.465.959 euros. Tanmateix, l’objectiu de la Generalitat de Catalunya és incrementar la gestió dels boscos per evitar incendis i plagues i també impulsar la biomassa o el sector del suro, entre d’altres. D’altra banda, Agricultura persegueix incrementar la superfície de bosc gestionat i passar de l’actual vint-i-quatre per cent al cinquanta cent per igualar estàndards europeus.

La venda d’aquest recurs permet crear llocs de treball a la zona per tractar la fusta

Des de la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi s’impulsen mesures per maximitzar la mobilització de la fusta, perquè les entitats locals propietàries dels boscos iniciïn la recerca de noves fórmules de gestió com agrupar propietats que permetin ofertes conjuntes de més volum i més atractives o reinvertir els recursos obtinguts dels aprofitaments en altres treballs de millora en els mateixos boscos, afavorint la reactivació de l’economia i les millores ambientals.

Aquest any, la Generalitat de Catalunya ja ha tret a licitació la venda de 3.740 tones de fusta de boscos de la comarca de l’Alt Urgell.

tracking