SEGRE

SEGURETAT SOCIAL NEGOCIACIONS

Les pensions es vincularan a l'IPC si creix l'economia

Després d’acordar-ho el Pacte de Toledo || Tanmateix, està en l’aire decidir com serà la revalorització en èpoques de recessió

Imatge de la concentració de la Marea Pensionista de Lleida el 17 de març passat.

Imatge de la concentració de la Marea Pensionista de Lleida el 17 de març passat.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pacte de Toledo va confirmar ahir que les pensions es lligaran a l’IPC, però tot sembla indicar que es deixarà oberta la fórmula amb la qual es revaloritzaran les pensions màximes en èpoques de crisi i en la qual serà “essencial” l’opinió dels agents socials.

Tots els grups parlamentaris de la Comissió del Pacte de Toledo al Congrés van ratificar l’acord que van assolir a l’abril, quan van decidir per unanimitat canviar l’índex del 0,25% de revalorització de les pensions aprovat pel Govern del Partit Popular.

L’acord d’apujar les pensions a l’IPC en època de creixement és total, no així en etapes de recessió

Després de diversos mesos d’aturada en la comissió del Pacte de Toledo, els diputats estan d’acord que totes les pensions es revaloritzin amb la inflació en èpoques de normalització econòmica però no hi ha consens quant a la pujada en moments de crisi.

PSOE, Units Podem, ERC i Compromís insisteixen que totes les pensions, sense distinció, s’han de revaloritzar segons l’IPC, mentre que PP, Ciutadans i PDeCAT continuen advocant per blindar tan sols les més modestes i que les més altes no es vinculin a aquest indicador quan l’economia cau.

En aquest sentit, la portaveu del PSOE en el Pacte de Toledo, Mercè Perea, va deixar entreveure que la recomanació podria tancar-se la setmana que ve a través d’un text flexible que es vinculés a les decisions que també es prenguin en el si del Diàleg Social, que segons va afirmar serà “essencial”.

El diputat del PP José María Barrios va assenyalar que “dir IPC sí o sí és enganyar la gent” i va proposar en èpoques de crisi que existeixin altres factors per apujar les pensions més altes, com l’evolució del PIB, els ingressos del sistema o els salaris.

El portaveu d’Ocupació de Cs, Sergio del Campo, també va assenyalar que en situacions de crisi i “sempre amb consens dels agents socials” l’esforç ha de recaure en els pensionistes que més guanyen i va apostar perquè la nova recomanació deixi a cada Govern decidir “quines són les pensions més baixes o més altes”.

El Pacte de Toledo tornarà a reunir-se per concretar el text dimarts o dimecres vinent. A més, la Comissió rebrà la nova ministra de Treball, Magdalena Valerio.

“La clau és retardar la jubilació”, segons el BBVA

El president del Fòrum d’Experts de l’Institut BBVA de Pensions, José Antonio Herce, va defensar la necessitat de retardar l’edat de jubilació segons augmenta l’esperança de vida com la clau per afrontar la sostenibilitat del sistema públic de pensions.  Va dir que el problema no és la falta de naixements, sinó la longevitat, “ja que cada any vivim de mitjana dos mesos i mig més, mentre que l’edat de jubilació no ha canviat des del 1900. Si ens entossudim a mantenir la tirànica barrera dels 65 anys –com a edat per a la jubilació–, tot el guany de vida anirà a edats no laborals i no ens ajudarà a afegir recursos”, va dir l’expert de l’Institut BBVA.

Així mateix, Herce va opinar que les pensions de supervivència, referides històricament a les viudes, “no tenen sentit” dins de l’actual sistema de pensions perquè les dones ja cobraran la seua pròpia jubilació.

tracking