SEGRE

ESNOTICIA

Torra reclama un tracte bilateral i Batet vol una solució política al conflicte

El president, Quim Torra, va aprofitar ahir la inauguració de la 29 Trobada Empresarial al Pirineu per reclamar un tracte bilateral a l’Estat i va insistir en la mà estesa al diàleg. “Quan el Govern vulgui que ens asseguem, ho deixo tot”, va dir. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va advocar per una solució política al conflicte.

Joan Reñé i Albert Batalla van rebre el president Quim Torra i la consellera Àngels Chacón.

Joan Reñé i Albert Batalla van rebre el president Quim Torra i la consellera Àngels Chacón.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quim Torra vol asseure’s com més aviat millor amb Pedro Sánchez en una primera reunió que ha de donar pas a d’altres. Hores després, es va mostrar dolgut perquè Sánchez prefereixi que la seua primera reunió amb un president sigui amb el lehendakari basc, a la qual cosa Batet va voler treure ferro i evitar polèmiques, advocant per assolir almenys acords parcials que permetin, va dir, recuperar la confiança i la lleialtat entre administracions. Ho va dir després que Torra insistís en la seua “mà estesa, sense condicions”, però alertant Pedro

de la necessitat d’“assumir riscos”, tot això reclamant un tracte bilateral entre Generalitat i Govern central. A més, vol que la seua esperada reunió tingui calat, contingut. “No crec en les reunions de foto” (protocol·làries), va alertar. Torra, que va advertir que “vivim un moment polític gravíssim” i va alertar del “risc enorme de residualitat”, va demanar suport als empresaris perquè ajudin a pressionar Madrid, en especial sobre les conseqüències del dèficit fiscal que afronta Catalunya. El va xifrar entre 14.000 i 16.000 milions anuals, mentre les inversions previstes en els Pressupostos de l’Estat a penes representen el 13% del total, quan Catalunya suposa el 25% del PIB. A més, va ser contundent al demanar la derogació del decret del PP que facilita la marxa de les empreses de Catalunya. En aquest sentit, Batet va considerar que aquesta norma es va fer en realitat per facilitar un cas i va apostar per analitzar per què se n’han anat les companyies. Batet va defensar de nou buscar solucions polítiques a un conflicte que també és polític i en aquesta línia considera que seria factible i positiu poder arribar a acords parcials com pot ser en infraestructures. “Hem de treballar molt i faran falta no una, sinó moltes reunions”, una cosa que va emmarcar en el que considera “normalitat, que és del que es tracta”. Hores abans, el president Torra, pel seu costat, havia deixat clar que no es normalitzarà la situació política fins que no hi hagi un reconeixement al dret d’autodeterminació. Batet va tenir un missatge conciliador, però no es va estalviar repetir una de les tesis socialistes al demanar a la Generalitat que representi tots els ciutadans.

Així mateix, va ser especialment crític amb el rei i en especial contra el seu discurs després del referèndum de l’1-O. El president de la Generalitat va afirmar que si la setmana que ve veu Felip VI a Tarragona amb motiu de la inauguració dels Jocs de la Mediterrània li demanarà que es disculpi pel discurs que va fer el 3 d’octubre passat. Torra també vol dir-li que “hi ha presos polítics i exiliats polítics”.

Joan Reñé i Albert Batalla van rebre el president Quim Torra i la consellera Àngels Chacón.

Joan Reñé i Albert Batalla van rebre el president Quim Torra i la consellera Àngels Chacón.C. SANS

tracking