SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Alerten del risc que els Estats Units posin aranzel a l'oli

Seguint el camí que ha obert Donald Trump contra l’oliva de taula || Lleida va exportar el 2017 a aquest país 41 milions el 2017

Trump insisteix en les amenaces comercials contra Europa.

Trump insisteix en les amenaces comercials contra Europa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La croada proteccionista que ha emprès el Govern de Donald Trump està colpejant amb força el sector de l’oliva de taula, sobre la qual ha imposat nous aranzels, i ara es tem que pugui adoptar mesures similars contra l’oli d’oliva. De fet, els productors californians ja han demanat a Trump protecció per als seus olis davant dels que arriben d’altres països. En aquest context, l’Oficina Econòmica i Comercial d’Espanya a Washington ha advertit del risc.

La província de Lleida té molt en joc al comerç exterior amb els Estats Units. De fet, només l’any passat les cooperatives i empreses oleícoles de Ponent van vendre en aquest mercat oli d’oliva per valor de 41 milions d’euros.

Els productors californians d’oli han demanat a Trump que els protegeixi de la importació

En el conjunt de l’Estat, l’import s’eleva a 346 milions d’euros. Un altre dels països europeus que podrien patir molt amb el proteccionisme de Donald Trump és Itàlia, que l’any passat va vendre als Estats Units oli per valor que va ascendir a 341 milions d’euros. Califòrnia és líder mundial en producció d’ametlles, els seus vins estan guanyant prestigi internacional i també estan creixent en plantacions d’oliveres, inclosa la varietat arbequina.

La Unió Europea va començar aquest divendres passat a aplicar aranzels per valor de 2.800 milions d’euros a una llista de productes procedents dels Estats Units com a represàlia per la decisió del Govern d’aquest país de gravar les importacions d’alumini i acer comunitaris. La mesura ha estat qualificada per la Comissió Europea, màxima autoritat comercial de la UE, com a “proporcionada” i en línia amb les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). “No volíem estar en aquesta posició. No obstant, la decisió unilateral i injustificada dels Estats Units d’imposar aranzels a l’acer i alumini europeus significa que no comptem amb cap altra opció”, va declarar aquest dimecres la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, en un comunicat.

Donald Trump va respondre aquest divendres passat amb una nova amenaça: imposar un gravamen del 20 per cent sobre totes les importacions d’automòbils fabricats a la Unió Europea.

tracking