SEGRE

ENERGIA PREUS

Operació sortida amb els carburants pels núvols

Les gasolines i el gasoil estan en els seus nivells més alts des del 2014 || En un any s’han encarit entre un 12,5 i un 17,5%

Imatge d’una central de distribució d’energia.

Imatge d’una central de distribució d’energia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’operació sortida de l’estiu, en la qual es preveuen uns 43,6 milions de desplaçaments per carretera a tot l’Estat només el mes de juliol, va arrancar ahir amb els preus més alts dels carburants per aquestes dates des del 2014. En concret, el preu mitjà del litre de gasoil se situa en els 1,223 euros, uns nivells per a una operació sortida de l’estiu que no es veien en els últims quatre anys, mentre que la gasolina marca els 1,319 euros, segons reflecteixen les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE).

Respecte a l’arrancada de l’operació sortida de l’estiu de l’any passat, el preu del litre de gasoil és un 17,5 per cent més car, mentre que en el cas de la gasolina l’encariment és del 12,5%.

Omplir un dipòsit amb gasolina és 10 € més car que fa un any i si s’utilitza gasoil, vuit euros

Així, l’ompliment d’un vehicle amb un dipòsit mitjà de 55 litres de gasoil costa en l’actualitat 67,26 euros, gairebé deu euros més que en les mateixes dates del 2017, mentre que en el cas de la gasolina ascendeix a 72,54 euros, gairebé vuit euros més.

Malgrat aquesta diferència de preus respecte a fa un any, els preus dels carburants han donat un respir per als conductors en les últimes setmanes, en les quals acumulen tres caigudes consecutives des dels màxims que van tocar a començaments de juny després d’una espiral alcista que el va portar a sumar dos mesos i mig de pujades.

No obstant, en l’última setmana el preu del petroli ha tornat a registrar un increment després de l’acord assolit per l’Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) per complir “el 100%” des del pròxim 1 de juliol l’acord subscrit el novembre del 2016 pel qual establia un límit a la seua producció de cru.

Aquesta decisió dels productors suposarà a la pràctica un increment de l’oferta de cru al mercat de gairebé un milió de barrils.

El recibo de la luz sube en junio, por tercer mes, casi un 2 por cienEl recibo medio de electricidad se ha encarecido en junio casi un 2% con respecto a mayo, encadenando así su tercer mes consecutivo al alza, según datos a partir del simulador de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia. La factura media para un consumidor doméstico ha ascendido en junio, a falta de un día para cerrar el mes, a 66,32 euros, frente a los 65,13 euros del mismo periodo del mes anterior. De este importe total de la factura, 13,89 euros corresponden al término fijo, 38,25 euros al consumo, 2,67 euros al impuesto de electricidad y 11,51 euros al IVA.

tracking