SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

La pensió mitjana de Lleida pujarà 11 euros al juliol després de l'aprovació del pressupost

Entra en vigor l’increment de l’1,6% i a l’agost la base reguladora de les de viudetat puja al 56% || Lleida ocupa el número catorze al rànquing de províncies amb les prestacions més baixes de tot l’Estat

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ahir amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ahir amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir els Pressupostos Generals de l’Estat, amb la qual cosa en la pròxima nòmina els pensionistes haurien de cobrar ja la revalorització de les seues prestacions. El mes de gener passat es va aplicar un increment mínim de les pensions del 0,25 per cent, però els Comptes de l’Estat per a aquest any fixen que s’havien d’incrementar l’1,6 per cent, de manera que ara haurà d’augmentar el sou de la gent gran en un 1,35 per cent. Tenint en compte que a Lleida la pensió mitjana és de 822,88 euros al mes, la revalorització representa al voltant d’11 euros. Per a les pensions d’incapacitat permanent, amb una mitjana de 906,67 euros, l’increment mitjà és de 12,24 euros, molt similar als casos de jubilació, amb una prestació mitjana de 937,65 euros i una pujada de 12,65 euros. Les viudes, per la seua part, tot just veuran millorats els ingressos en 7,70 euros de mitjana, atès que el que cobren al mes se situa en els 570,90 euros. Tenint en compte aquesta pujada mitjana, els costos de les pensions a les comarques de Ponent creixeran entorn d’un milió d’euros mensuals.

Els Pressupostos, formulats per l’anterior Govern del PP i que han tirat endavant i són assumits pel PSOE després de l’arribada a l’Executiu de Pedro Sánchez, suposen a més que les pensions mínimes pujaran un 3% aquest any.

L’Estat haurà de compensar els pensionistes pels retards, uns 78 euros de mitjana. A Espanya van baixar els salaris un 0,4% en un any mentre a la mitjana de l’OCDE pujaven un 0,6%

Tenint en compte que la pujada fixada pels pressupostos, de l’esmentat 1,6% de forma general, la Seguretat Social haurà d’abonar una minipaga als pensionistes per compensar-los pel desfasament, encara que de moment no hi ha una data perquè es faci efectiva. Tenint en compte el retard de mig any, parlaríem de gairebé 78 euros, inclosa la paga extra d’estiu.

Una altra de les novetats que estableixen els Pressupostos és la pujada de la base reguladora fins al 56 per cent de la pensió de viudetat de persones amb 65 o més anys que no percebin cap altra pensió pública, que es començarà a aplicar el pròxim 1 d’agost.

Aquestes pujades de les pensions no evitarà que les que es cobren a Lleida es continuïn mantenint a la cua de les de l’Estat. De fet, només hi ha tretze províncies més amb les prestacions més baixes: Almeria (758,25 euros), Còrdova (771,61), Granada (789,29), Jaén (768,82), Àvila (806,90), Zamora (778,86), Conca (794,61) Castelló (832,49), Badajoz (783,70), Càceres (768,83), Lugo (704,34), Ourense (684,28) i Múrcia (822,83).

En aquestes baixes prestacions a la província de Lleida pesen especialment la importància dels sectors agrari i d’autònoms. En l’últim d’aquests casos, des del ministeri de Treball es demana que les cotitzacions s’adeqüin als ingressos reals.

En el cas de les contingències professionals, el percentatge a aportar varia en funció de l’activitat de l’empresa i del lloc del treballador.

tracking