SEGRE

ENERGIA COSTOS

El preu del gasoil agrícola s'ha encarit un 35 per cent l'últim any

En plafons de les cooperatives el preu varia entre 0,60 i 0,80 euros el litre, segons Indústria || Les pujades del cru han tingut efecte dòmino en altres productes

Imatge d’un tractor de grans dimensions que utilitza gasoil agrícola.

Imatge d’un tractor de grans dimensions que utilitza gasoil agrícola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors han vist que omplir el dipòsit dels tractors s’ha encarit al voltant d’un 35% l’últim any. El responsable de la sectorial de subministraments de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Josep Lluís Escuer, va explicar ahir que “la pujada ha estat considerable, mentre que el sector agrari es troba en una veritable crisi de preus i d’això en són un exemple els productors de cereals o els de fruita a la província de Lleida, per citar-ne alguns”. En algunes cooperatives es pot arribar a trobar el litre del gasoil bonificat per a agricultura entorn dels 60 cèntims d’euro el litre, però és habitual trobar-lo a 0,80, segons el ministeri d’Indústria. Aquestes dates són, a més de gran despesa de carburant agrícola en el cas de les comarques de Ponent, en plana campanya de la fruita.

L’encariment del petroli, a més, té un efecte dòmino en altres productes molt utilitzats en el sector agrari, com són els plàstics, els fertilitzants i productes fitosanitaris que utilitzen cru al produir-se. Els plàstics, va recordar ahir Escuer, són bàsics en els sistemes de reg per degoteig i també als hivernacles.

Altres costos de producció, com els plàstics o els fertilitzants, s’han encarit amb el cru

El preu del petroli tendeix aquests dies a la baixa i el sector confia que el gasoil B també ho faci

El descens del consum en el cas de Catalunya en l’últim decenni és d’un 17 per cent

El responsable de la sectorial de subministraments de la FCAC va apuntar que es confia que el preu del cru als mercats internacionals mantingui una tendència a la baixa, tenint en compte que s’anuncia un increment de l’oferta en especial per part de Líbia. Una altra cosa serà el que tardin a arribar a notar-ho a la butxaca els agricultors i ramaders. “Quan puja el petroli, els carburants s’encareixen immediatament. Així que quan baixen hauria de ser també igual de ràpid, però no acostuma a ser-ho”, es va lamentar Escuer. Malgrat tot, espera que es concretin en abaratiments del gasoil agrícola.

Ahir, els dos principals barrils de referència al mercat petroler, el Brent i el West Texas Intermediate, van retrocedir més d’un 4 per cent com a conseqüència de la incertesa en el mercat petroler.

En concret, el barril de Brent, de referència per a Europa, va caure un 4,3 per cent, fins a un total de setanta-dos dòlars per barril, i per la seua banda el West Texas Intermediate, de referència per als Estats Units, ho va fer a l’entorn del 4,2 per cent, fins a arribar als seixanta-vuit dòlars per barril. Aquests retrocessos impliquen que el preu del barril de Brent es troba en mínims des de fa tres mesos.

tracking