SEGRE

COMERÇ INTERNACIONAL

El lliure comerç amb el Japó beneficia l'agroindústria

La catalana s’estalviarà 12,5 milions d’euros en aranzels || La província de Lleida exporta a aquest mercat 14 milions a l’any

Imatge dels camions que estaven estacionats ahir a la Panadella.

Imatge dels camions que estaven estacionats ahir a la Panadella.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tractat de lliure comerç subscrit aquest dimarts a Tòquio entre el Japó i la Unió Europea permetrà a la indústria agroalimentària catalana estalviar 12,5 milions d’euros, segons les dades de l’Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca, per la desaparició de gran part dels aranzels vigents amb la quarta economia mundial després dels EUA, la zona euro i la Xina. La nova zona de lliure comerç comptarà amb prop de 640 milions de consumidors que representen aproximadament un terç del producte interior brut mundial. El Japó és la segona destinació de productes agroalimentaris catalans de fora de la UE, després de la Xina, i el setè a nivell mundial. Des de Catalumya, l’any 2017 es van exportar 105.000 tones en mercaderies agroalimentàries per un valor de 341 milions d’euros. Aquestes xifres representen un increment de més del 110 per cent, tant en volum com en valor, durant els últims cinc anys. Pel que fa al nombre d’empreses, 576 el 2017, l’augment en aquell mateix període ha estat del 40 per cent. En el cas de Lleida, les exportacions al país nipó van superar lleugerament l’any passat els 14 milions d’euros. Van ser capitanejades per olis (5 milions), llavors oleaginoses (2,8 milions) i sucs i altres derivats hortofructícoles (2,6)

Segons va assenyalar el departament Agricultura, els sectors dels vins i caves seran els primers beneficiats per l’acord ja que veuran com desapareixen els costos aranzelaris de forma immediata. Una vegada entri en vigència l’acord, el 2019, es passarà del 15% al 0%, i per la seua banda el sector porcí, amb uns aranzels del 4,3% de mitjana, passarà també a pràcticament el 0%, com va avançar SEGRE ahir. Quant al boví i els formatges, que actualment afronten aranzels del 38,5% i el 29,8%, respectivament, veuran reduïts els costos en aquesta partida de forma gradual en quinze anys fins a arribar al 0%, i al seu torn els exportadors catalans de pasta, xocolate, productes a base de cacau, dolços i galetes reduiran al 0% les despeses aranzelàries en el transcurs dels pròxims deu anys.

tracking