SEGRE

FRUITA PREVISIÓ DE COLLITA

La collita de pera a Lleida baixarà aquest any un 8% i la de poma un 1% a causa de la pedra

Preocupació en el sector pel descens de superfície dedicada a fruita de llavor en favor d’altres, com la de pinyol || Pendent de les dades de producció europees i la Xina per avaluar el mercat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les previsions de collita de poma i pera a Lleida per aquest any apunten a una lleugera caiguda respecte a la campanya passada, a causa sobretot dels danys ocasionats per la pedra dels dies 24 abril i el 12 de maig, que van afectar unes 3.300 hectàrees, així com les gelades que van repercutir en la floració i el bon quallat dels fruits.

Així, segons la previsió provisional de la conselleria d’Agricultura i Afrucat, s’espera una reducció del voltant del 8 per cent en la producció de peres a la província, amb un total de 134.220 tones, amb descensos generalitzats en totes la varietats, especialment en ercolini, williams i llimonera, amb una pèrdua de producció per sobre del 12 per cent, respectivament. Malgrat tot, amb un retard en l’inici de la collita d’entre cinc i deu dies, es preveuen bons calibres, així com un bon russeting, sobretot en la varietat conference, segons va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon. El president del Comitè d’Afrucat de Pera i Poma, Joan Serentill, va manifestar la seua preocupació pel descens en la producció de pera a la província que s’arrossega des de fa cinc anys, ja que moltes finques han reconvertit les produccions de fruita de llavor per altres de més productives en l’àmbit de la fruita de pinyol.

Per la seua part, la producció de poma disminuirà un 1 per cent, fins a les 193.810 tones. La caiguda és d’un 12 per cent respecte a la producció del 2016. Gairebé totes les varietats, tret de la golden, han reduït la producció, sobretot en varietats roges (-23%). Simon va manifestar que s’haurà d’esperar, a començaments del mes d’agost, per conèixer les dades de producció a nivell europeu, ja que si bé en un primer moment semblava que la recuperació de la producció de pomes era generalitzada, aquestes últimes setmanes les inclemències climàtiques fan pensar que es pot veure afectada a la Xina i a Polònia, els principals productors d’aquesta fruita de llavor. També la previsió total en peres és desconeguda, ja que Bèlgica i Holanda, principals productores, encara no han fet públiques les seues estimacions. Aquests dos condicionants, va afegir, fan que el desenvolupament de la campanya sigui imprevisible.

El Govern critica la falta d’empatia de la UE amb el sector fructícola

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la conselleria d’Agricultura, Carmel Mòdol, va mostrar la seua decepció per la falta d’empatia amb el sector per part de la Comissió Europea arran de la negativa a aprovar la possibilitat de retirar del mercat 131.000 tones de préssec i nectarina, com demanaven Itàlia i Espanya, en cas que es produís una crisi de preus, com ja va publicar SEGRE. Mòdol va agregar que aniria bé tenir aquest tipus de mesures per poder prevenir caigudes de preus i “desincentivar l’especulació”. Així mateix, va lamentar que la Comissió advertís amb sancions si la Generalitat volgués portar a terme mesures en aquest sentit de forma unilateral.

Agricultura i Afrucat van presentar ahir les previsions de collita de fruita de llavor.

Agricultura i Afrucat van presentar ahir les previsions de collita de fruita de llavor.J. MARTÍNEZ

tracking