La collita de pera a Lleida baixarà aquest any un 8% i la de poma un 1% a causa de la pedra
LLEIDA TVLes previsions de collita de poma i pera a Lleida per aquest any apunten a una lleugera caiguda respecte a la campanya passada, a causa sobretot dels danys ocasionats per la pedra dels dies 24 abril i el 12 de maig, que van afectar unes 3.300 hectàrees, així com les gelades que van repercutir en la floració i el bon quallat dels fruits.
Així, segons la previsió provisional de la conselleria d’Agricultura i Afrucat, s’espera una reducció del voltant del 8 per cent en la producció de peres a la província, amb un total de 134.220 tones, amb descensos generalitzats en totes la varietats, especialment en ercolini, williams i llimonera, amb una pèrdua de producció per sobre del 12 per cent, respectivament. Malgrat tot, amb un retard en l’inici de la collita d’entre cinc i deu dies, es preveuen bons calibres, així com un bon russeting, sobretot en la varietat conference, segons va explicar el director d’Afrucat, Manel Simon. El president del Comitè d’Afrucat de Pera i Poma, Joan Serentill, va manifestar la seua preocupació pel descens en la producció de pera a la província que s’arrossega des de fa cinc anys, ja que moltes finques han reconvertit les produccions de fruita de llavor per altres de més productives en l’àmbit de la fruita de pinyol.
Per la seua part, la producció de poma disminuirà un 1 per cent, fins a les 193.810 tones. La caiguda és d’un 12 per cent respecte a la producció del 2016. Gairebé totes les varietats, tret de la golden, han reduït la producció, sobretot en varietats roges (-23%). Simon va manifestar que s’haurà d’esperar, a començaments del mes d’agost, per conèixer les dades de producció a nivell europeu, ja que si bé en un primer moment semblava que la recuperació de la producció de pomes era generalitzada, aquestes últimes setmanes les inclemències climàtiques fan pensar que es pot veure afectada a la Xina i a Polònia, els principals productors d’aquesta fruita de llavor. També la previsió total en peres és desconeguda, ja que Bèlgica i Holanda, principals productores, encara no han fet públiques les seues estimacions. Aquests dos condicionants, va afegir, fan que el desenvolupament de la campanya sigui imprevisible.