SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

La pedra deixa en finques fructícoles

Alcarràs o la zona nord de l’Horta de Lleida, entre algunes de les zones més afectades || Alerta que hi pot haver falta de fruita puntual d’algunes varietats

Aquest agricultor de la partida Montcada mostra els efectes de la pedra a la seua finca.

Aquest agricultor de la partida Montcada mostra els efectes de la pedra a la seua finca.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la llum del dia, els agricultors van visitar ahir les finques de les poblacions on van caure les tempestes de pedra de divendres i, en moltes, s’aprecia l’empremta de destrucció de calamarsa que, en alguns punts, va arribar a superar la mida d’una moneda d’euro. Els danys semblen concentrar-se a poblacions del Segrià, amb Alcarràs, la zona nord de l’Horta de Lleida, Sucs i Raimat, Soses o Albesa entre les més afectades, segons les primeres estimacions efectuades per agricultors i organitzacions agràries.

Només a Alcarràs, especialitzada en fruita de pinyol, es calcula que seran centenars d’hectàrees les que han registrat estralls en els seus fruiters, amb finques arrasades pràcticament al cent per cent arran del temporal. En aquest context, no es descarta que els efectes de les tempestes de divendres es tradueixin en falta de producte d’alguna varietat puntual de fruita de pinyol al mercat en els propers dies. El granís va descarregar en un moment en què moltes finques estaven ja en plena recol·lecció o amb la fruita molt avançada. Per exemple, agricultors de l’Horta acabaven d’aclarir finques de pera Conference de les quals auguraven una producció de gran qualitat.

Amb tot, les fonts consultades van apuntar ahir que hi haurà una gran variabilitat entre els afectats, amb danys en alguns casos d’un 25 per cent mentre altres explotacions apareixen ja arrasades. A l’espera de la valoració oficial que pugui fer pública demà la conselleria d’Agricultura, els danys vindran a afegir-se a les 3.300 hectàrees que ja havien patit els estralls de les precipitacions en forma de gel de setmanes enrere. Com ha publicat SEGRE aquesta setmana, la pedra caiguda en 3.300 hectàrees a més de les gelades primaverals expliquen la caiguda de la producció en un 1 per cent en el cas de la poma respecte a l’any passat i en un 8 per cent en pera.

En aquest context, els agricultors confien que els pèrits d’Agroseguro agilitzin la setmana vinent els peritatges dels camps. En el cas de les assegurances de pedregada, la normativa preveu una franquícia del deu per cent.

Els pagesos preveuen efectes sobre la contractació dels temporers Els efectes de les tempestes de pedra de divendres es deixaran sentir sobre les necessitats de mà d’obra a les finques, al caure la producció comercialitzable, segons els càlculs inicials d’agricultors afectats. L’ajuntament de Lleida va posar en marxa divendres mesures d’urgència per tal d’assistir els temporers. Va anunciar el reforçament de la capacitat de l’alberg, habilitant el pavelló 3 de la Fira de Lleida per acollir-los, operació que va repetir ahir repartint més bosses d’aliments.

Aquest agricultor de la partida Montcada mostra els efectes de la pedra a la seua finca.

Aquest agricultor de la partida Montcada mostra els efectes de la pedra a la seua finca.ITMAR FABREGAT

tracking