SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

Les crisis empresarials costen a Treball 9.000 euros al dia a Lleida

Repunt de més d’un 8% a les comarques de Ponent respecte al 2017 || El Fogasa es fa càrrec del pagament de salaris i indemnitzacions a treballadors

Imatge d’arxiu de parats fent cua a una oficina per registrar-se com a aturats.

Imatge d’arxiu de parats fent cua a una oficina per registrar-se com a aturats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les crisis empresarials a Lleida costen al ministeri de Treball més de 9.000 euros al dia. Així es desprèn del balanç d’activitat del primer semestre del fons de Garantia Salarial (Fogasa), que es fa càrrec de salaris i indemnitzacions als treballadors en cas que les seues empreses no els els abonin, per exemple, al trobar-se en una situació d’insolvència o concurs de creditors.

En concret, en el primer semestre d’aquest any, el Fogasa ha atès un total de 295 expedients que correspon a 295 empreses. Ha pagat salaris i indemnitzacions a 308 treballadors de les comarques de Ponent. El total han estat 1,642 milions d’euros, la qual cosa suposa 9.029 euros cada dia. El gruix, amb poc més d’un milió d’euros, correspon a indemnitzacions, mentre que els 642.417 euros restants representen l’abonament dels sous endarrerits.

Valerio posa al punt de mira de la Inspecció els falsos autònoms i les falses cooperatives

Al llarg de tot l’any passat, van ser 541 els treballadors que van aconseguir cobrar salaris o compensacions gràcies al Fons de Garantia, que va desemborsar poc més de tres milions d’euros. És a dir, que al 2018 els pagaments diaris se situaven en 8.325 euros.

Així, malgrat la millora de l’economia en dades globals, es dóna la paradoxa que el Fogasa ha de gastar més per compensar les plantilles fetes servir en empreses en crisi.

Al mercat laboral continuen treballant més homes que dones però, tanmateix, són més les dones que es veuen obligades a recórrer al Fogasa per poder cobrar el que els deuen les seues empreses. En concret, en aquest primer semestre de l’any, 167 dels beneficiaris del Fogasa són dones, davant dels 133 homes (hi ha vuit casos en els quals no consta el sexe del treballador). Torna a cridar l’atenció que, tanmateix, són els homes els que es reparteixen un import de compensacions més gran, amb gairebé 903.000 euros, davant els poc més de 702.000 de les dones. Això s’explicaria perquè són les dones les que, majoritàriament, tenen llocs de treball a temps parcial i, a més a més, són víctimes de l’anomenada “bretxa salarial”.

En el conjunt de l’Estat, el Fogasa ha pagat aquest semestre més de 258 milions a 40.467 treballadors.

madrid

La ministra de Treball Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha defensat davant de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) i la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) que l’Administració lluitarà per una reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms, especialment en matèria de cotització, ja que un de cada quatre autònoms actualment cotitza per sobre dels seus ingressos.

Per això, destaca la necessitat d’adequar totes les cotitzacions dels treballadors autònoms als seus ingressos reals, tenint en compte que els que tinguin rendiments per sota del salari mínim interprofessional hauran de tenir un tractament especial, “tipus tarifa plana”, va aclarir Valerio davant de les reticències del col·lectiu.

També pretén establir trams que elevin les taxes de cotització en funció dels ingressos, analitzar el resultat de les tarifes planes, la cotització parcial, la formació dels treballadors autònoms i la seua protecció en l’àmbit laboral.

En relació amb els “falsos autònoms” i els falsos cooperativistes, la ministra admet que hi ha un “abús” en la utilització d’aquesta figura per sortir de l’àmbit recte de treball davant de la seua “lamentable” situació laboral i la “falta de cobertura”. Valerio adverteix que la Inspecció de Treball lluitarà contra la precarietat laboral, la temporalitat abusiva i, en concret, l’ús que es dóna a la figura del “fals autònom”.

Així mateix, Valerio ha assegurat la posada en marxa d’un Consell de Treball Autònom per als més de tres milions d’autònoms espanyols a petició d’ATA i UPTA, el qual defineix com un “compromís legislatiu que hauria d’estar cobert per a l’octubre”.

En aquesta línia, la ministra socialista reitera el seu compromís per crear per primera vegada a Espanya un fòrum de diàleg “permanent” amb les associacions d’autònoms.

tracking