SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Només el 47 per cent dels ocupats de Lleida té un contracte fix i a jornada completa

Quatre punts menys que els empleats estables abans de l’esclat de l’última crisi || La recessió s’ha traduït en menys llocs de treball i, a més, amb una inestabilitat més elevada a la província

Els sindicats van reclamar el passat 1 de Maig la recuperació de drets i llocs de treball i salaris dignes.

Els sindicats van reclamar el passat 1 de Maig la recuperació de drets i llocs de treball i salaris dignes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi econòmica ha deixat un empremta important al mercat laboral de Lleida. No només hi ha menys persones ocupades, sinó que a més ha crescut el pes de la contractació eventual i de persones que només compten amb un lloc de treball a temps parcial. Així ho posen de manifest les dades de contractació del ministeri de Treball. En aquests moments, amb dades del mes de juny, tot just un 46,62% dels contractes en vigor a la província són de persones amb un acord indefinit amb les seues empreses, davant el 50,74% del mateix mes del 2008, any en què es considera que va començar a notar-se l’última recessió global de l’economia.

En aquests moments hi ha un total de 137.371 persones que tenen un contracte laboral a la província, quan fa una dècada la xifra s’elevava a 141.497. És a dir, que la primera conseqüència de la recessió és que hi ha 4.126 persones menys treballant per compte d’altri. Si aquesta dada és preocupant, no ho és menys el deteriorament de la qualitat en l’ocupació. Fa deu anys eren 71.801 les persones amb una jornada laboral de vuit hores i que, a més, comptaven amb una relació estable amb les seues empreses. En aquests moments són 64.045, la qual cosa representa un descens de 7.756 persones. És a dir, el que més s’ha destruït és feina fixa a les comarques de Ponent. Paral·lelament, ha crescut l’ocupació indefinida però a temps parcial, que avui pesa un 11,81 per cent sobre el total de la contractació, amb 16.236 treballadors, davant del 9,95 per cent i 14.086 treballadors fa deu anys. La contractació eventual a temps complet ha baixat durant aquesta dècada, de 34.328 a 30.201. Però ha repuntat la xifra dels que no només tenen un contracte inestable i que només tenen feina per unes hores. Els eventuals a temps parcial són avui el 10,89% dels contractats (14.964) davant del 7,69% del juny del 2008 (amb un total de 10.892 treballadors a Lleida).

La resta dels contractats corresponen o bé a la figura dels fixos discontinus (3.201 el juny passat davant els 2.067 de fa una dècada) o a la figura que el ministeri de Treball situa al capítol d’“altres”, en els quals es podrien trobar, per exemple els de relleus.

La qualitat en l’ocupació, una de les assignatures encara pendents

Les grans xifres macroeconòmiques demostren una recuperació de l’economia, però queda clar que aquesta no ha arribat amb la mateixa força a les economies de les famílies. Hi ha diverses assignatures pendents. La primera, recuperar el nivell d’ocupació previ a la recessió i disminuir les xifres de l’atur. Però la segona és recuperar i fins i tot millorar la qualitat dels llocs de treball que es creen. Comptar amb una ocupació fixa és clau perquè els treballadors individuals o les famílies puguin prendre decisions de futur, des de la compra d’un habitatge fins a altres inversions. Parlem de consum, un punt clau per a la marxa de l’economia.

tracking