SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Un de cada quatre aturats a Lleida busca feina des de fa més de dos anys

La majoria amb baixa formació acadèmica i el 37 per cent aspira a treballs “elementals” || L’atur de molt llarga durada s’acarnissa especialment amb les dones a les comarques de Ponent

Imatge d’arxiu de cua d’aturats davant d’una oficina d’ocupació.

Imatge d’arxiu de cua d’aturats davant d’una oficina d’ocupació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa més de dos anys que gairebé un de cada quatre aturats inscrits a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya a les comarques de Lleida busca una feina sense trobar-la.

Així ho revelen les últimes dades del SOC, segons les quals el conegut com a atur de molt llarga durada, al superar-se els 24 mesos, afecta 4.160 lleidatans, sobre un atur total registrat de 17.947 persones. El gruix correspon a desocupació femenina, amb 2.496 davant els 1.664 homes en aquesta situació a la província.

El perfil de les persones que es troben en aquest col·lectiu és el d’una baixa titulació acadèmica i que busca una ocupació que la conselleria de Treball qualifica en la seua gran majoria d’“elemental”.

De fet, 2.645 dels aturats de molt llarga durada tenen com a màxim estudis secundaris, mentre que uns altres 530 només compten amb primaris, 353 més no els han acabat i 98 més apareixen sota l’epígraf de “sense estudis”.

Un de cada tres aturats amb més temps a les llistes del SOC busquen els esmentats llocs de treball “elementals” i el segon grup d’activitats que busquen són com a personal de restauració i venedors (898).

Els segueixen els artesans i treballadors d’indústria i construcció (482), els operadors de màquines i muntadors (402), i els empleats d’oficines i administratius (380).

Com a curiositat, hi ha una trentena de persones que fa més de dos anys que busquen sense trobar una feina com a director o gerent d’empresa.

Un informe del sindicat USO alerta que els aturats de molt llarga durada

Quant a l’origen, 3.348 aturats de molt llarga durada a Lleida són de nacionalitat espanyola, als quals se sumen 309 immigrants comunitaris i 467 més de països de fora de la Unió Europea. En aquest últim col·lectiu la majoria són del Magreb (342).

Segons l’estudi Atur de llarga durada: edat i gènere, elaborat pel Gabinet d’Estudis del sindicat USO, bona part dels parats de molt llarga durada a Espanya es troben en risc de quedar exclosos del mercat laboral i, per tant, necessiten unes polítiques actives d’ocupació que de veritat es corresponguin amb els llocs demanats.

A l’Estat espanyol, el 52% dels parats fa més d’un any que no troben feina i que el 37 per cent són parats de molt llarga durada, amb més de dos anys a l’atur, segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que posen de manifest les dificultats d’aquest col·lectiu per reenganxar-se al mercat laboral.

Pimec reclama que la cotització dels autònoms s’ajusti a l’ingrés

Autònoms Pimec i el Consell de Col·legis Graduats Socials de Catalunya van reiterar ahir la necessitat d’ajustar les contribucions a la Seguretat Social dels autònoms als seus ingressos nets i van celebrar l’aprovació del reial decret pel Consell de Ministres que combatrà la figura del fals autònom.

Segons va informar la patronal catalana ahir, tant una entitat com l’altra comparteixen les propostes anunciades pel ministeri de Treball referents a les cotitzacions dels autònoms, així com dels beneficis fiscals i mesures per reduir l’impacte econòmic i social dels falsos autònoms.

D’altra banda, els autònoms van generar una mitjana de 719 llocs de treball nets cada dia durant el primer semestre del 2018, resultant un total de 129.434 llocs de treball nets al final del semestre, 55.543 llocs de treball assalariats i 73.891 persones sumades al RETA, segons l’organització d’autònoms ATA.

tracking