SEGRE

EMPRESES COMERÇ

Lleida exporta més de setze milions en cinc mesos a una Turquia en crisi

Representa gairebé la mateixa quantitat que en tot l’any passat || Erdogan amenaça els EUA amb un boicot a productes electrònics mentre la lira es va recuperant

Imatge d’arxiu de la seu del Banc Central de Turquia.

Imatge d’arxiu de la seu del Banc Central de Turquia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses lleidatanes han exportat fins al maig a Turquia, un país pel qual està passant una greu crisi econòmica a causa de la depreciació de la seua divisa, la lira turca, per valor de 16,02 milions d’euros, segons les dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Majoritàriament, 13,16 milions d’euros, es tracta d’exportació d’animals vius al país asiàtic. Per la seua part, les importacions turques han suposat entre el gener i el maig d’aquest any 8,38 milions d’euros, sobretot conserves de verdures (2,37 milions) i material de fosa com acer (1,99 milions d’euros), eix de l’actual guerra comercial entre Turquia i els Estats Units després que el govern del nord-americà Donald Trump anunciés un augment dels aranzels a l’acer i a l’alumini turcs. Turquia no ha estat mal client de les empreses locals, tant és així que les exportacions de tan sols els primers cinc mesos d’aquest any han representat pràcticament les mateixes xifres de tot el 2017, quan van arribar a 16,41 milions d’euros. En l’últim exercici, a més, havien crescut des dels 4,81 milions d’euros facturats el 2016. Ahir, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va defensar la solidesa del sistema bancari turc i va advertir que el país otomà respondrà a l’atac econòmic que representen les sancions imposades pels Estats Units amb el boicot als productes electrònics nord-americans.

“Turquia compta amb un dels sistemes bancaris més sòlids del món en tots els aspectes”, va declarar el president turc durant un acte a Ankara per celebrar el dissetè aniversari de la fundació de la seua formació política, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament.

Ahir, la caiguda de la lira turca que es va registrar durant l’última setmana semblava haver-se frenat amb les mesures que va prendre el Banc Central de Turquia, malgrat que es manté la tensió diplomàtica entre Ankara i Washington. La moneda turca va guanyar en poques hores un 8 per cent i es va col·locar al voltant de les 7,5 lires per euro i 6,5 per dòlar, valors pròxims als que va mantenir durant el cap de setmana passat, després que aquesta es depreciés un 25 per cent en només una setmana.

tracking