SEGRE

ENERGIA RECLAMACIONS

Vora 1,5 milions de queixes a les elèctriques i les gasistes

La majoria per discrepàncies en la mesura de consum, facturació i cobrament || Segons dades de Competència el 2017

La CNMC constata 1,1 milions de reclamacions a les elèctriques.

La CNMC constata 1,1 milions de reclamacions a les elèctriques.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consumidors van presentar l’any passat 1,5 milions de reclamacions contra companyies d’electricitat i de gas, segons dades difoses per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En concret, 1,13 milions de les reclamacions presentades el 2017 van correspondre al sector elèctric i 369.000 al del gas, xifra que suposa una mitjana de quatre reclamacions per cada cent clients d’electricitat i cinc reclamacions per cada cent clients de gas natural.

Més de la meitat de les reclamacions contra el sector elèctric que van presentar els consumidors van tenir a veure amb discrepàncies en la mesura dels consums i en la facturació i cobrament. En el cas del sector gasista, el 45 per cent de les queixes estaven relacionades amb problemes en el mesurament del consum i la facturació.

La CNMC precisa que al sector elèctric la qualitat de subministrament (12 per cent) va acumular un volum important de queixes, i per la seua banda al sector del gas l’atenció al consumidor (13 per cent) va acaparar bona part d’aquestes.

Del total de reclamacions presentades durant el 2017, el 40 per cent al sector elèctric i el 35 per cent al del gas natural van ser considerades procedents per les empreses i resoltes de manera favorable per al consumidor. Al contrari, el 56 per cent i el 62 per cent es van considerar improcedents o desfavorables als sectors elèctric i gasista, respectivament. El canal més utilitzat pels consumidors per efectuar una reclamació va ser el telefònic (78 per cent en el gas i 61 per cent en electricitat), seguit del presencial.

En el cas de consumidors domèstics amb dret a PVPC (preu voluntari per al petit consumidor), Competència destaca que, en general, els comercialitzadors de referència reben menys reclamacions que els del mercat lliure.

El preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous a gairebé 71 dòlars. Malgrat les pujades que van experimentar els carburants fòssils, la gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la Unió Europea i la zona euro, en què el preu mitjà de venda al públic del litre de combustible eurosúper 95 se situa en 1,464 euros i 1,510 euros, respectivament, i per la seua part el litre de gasoil costa 1,351 euros a la mitjana de la UE i 1,352 euros a l’eurozona.

El preu de la gasolina toca màxims des del juny El preu mitjà del litre de gasolina s’ha situat aquesta setmana en màxims des de mitjans de juny després d’haver-se encarit un 0,1 per cent respecte a la setmana anterior, segons el Butlletí Petroler de la UE. En concret, el litre de gasolina s’ha situat aquesta setmana en gairebé 1,327 euros, per sobre dels 1,325 euros de la setmana anterior. No es registrava un preu tan alt des de la tercera setmana del mes de juny passat, quan va assolir els 1,328 euros de mitjana per litre. Per la seua banda, el preu del litre de gasoil es manté més o menys estable després d’haver marcat aquesta setmana un preu d’1,226 euros, lleugerament per sobre de la setmana anterior.

tracking