SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Les pensions dels autònoms pugen més d’un 21 per cent en deu anys

Voreja els 618 euros, davant els tot just 509 de fa una dècada || La vida laboral d’aquests treballadors sol ser superior als 65 anys per mantenir el negoci

El president de l’associació d’autònoms ATA, Lorenzo Amor.

El president de l’associació d’autònoms ATA, Lorenzo Amor.ATA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les pensions dels autònoms de Lleida han crescut una mitjana d’un 21,61 per cent en els últims deu anys. En concret, la mitjana de les prestacions d’aquest règim ha assolit els 618,88 euros el mes de juliol, davant els 508,89 de les mateixes dates del 2009. La millora dels ingressos, en termes percentuals, ha estat superior a la registrada en el règim general. En aquest cas, els pensionistes que han treballat per a tercers cobren de mitjana 969 euros, un 19,28 per cent més que fa una dècada, quan els ingressos de mitjana se situaven en 812,32, d’acord amb la informació oficial de la Seguretat Social.

En el conjunt de l’Estat, les pensions del règim d’autònoms ha millorat en l’última dècada un 23 per cent davant el 14,8 d’increment de la pensió mitjana del règim general. Les dels autònoms assoleix els 650,31 euros, dada que suposa un augment de 121,55 respecte a l’any 2009. En el cas concret de la pensió mitjana de jubilació que han rebut el mes de juliol els nous jubilats del règim d’autònoms, és a dir, aquells que han cobrat al juliol la seua primera nòmina com a jubilats, es va establir en 723,81 euros a la mitjana espanyola. Suposa un 24 per cent més que la mitjana de jubilats del sistema pel qual cotitzen els emprenedors el 2009. És a dir, en una dècada els nous jubilats perceben 140,62 euros més que els jubilats autònoms de fa deu anys, d’acord amb la informació de l’organització d’autònoms ATA.

L’associació ATA critica els canvis per poder compatibilitzar pensió i treball

“La vida laboral de l’autònom és molt més llarga que la dels treballadors per compte aliè. Moltes vegades un autònom continua treballant més enllà dels 65 perquè per a ell el seu negoci és com un fill més”, ha assegurat Lorenzo Amor, president d’ATA.

“Per això hem proposat mesures en favor del relleu generacional i de la jubilació activa. Les empreses viables no han de perdre’s perquè l’autònom es jubili, però hem d’assegurar-nos que si aquest autònom vol continuar cuidant-se del seu negoci pugui fer-ho sense por de perdre una pensió que s’ha guanyat.” La direcció general d’Ordenació de la Seguretat Social va canviar fa unes setmanes, per sorpresa, segons informa ATA, els criteris per poder compatibilitzar el cobrament del cent per cent de la pensió amb l’exercici d’una activitat i requereix ara la contractació, almenys, d’un treballador per compte aliè dins de l’activitat. “Aquests canvis normatius creen inseguretat jurídica i ciutadans de primera i de segona”, segons afirma Lorenzo Amor.

tracking