SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

La cistella de la compra, el que més ha pujat aquest any

Les fruites, entre el que més s’ha encarit per al consumidor || Malgrat que en origen els pagesos es queixen de l’evolució

La fruita es troba entre els articles que més han pujat.

La fruita es troba entre els articles que més han pujat.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fruites fresques, les patates i els seus preparats i les begudes alcohòliques són alguns dels productes que més s’han encarit entre el gener i el juliol per al consumidor, amb pujades en els dos primers casos superiors als dos dígits.

En concret, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) consultades per Europa Press, el preu de les fruites fresques s’ha incrementat un 12,5% en els set primers mesos de l’any, mentre que el de les patates i els seus preparats ha augmentat un 10,8%.

En el cas de la fruita d’estiu, els productors adverteixen que en origen la millora de la valoració és molt inferior al que seria lògic tenint en compte la caiguda de la collita entorn d’un 20 per cent.

D’altra banda, les  begudes alcohòliques, per la seua part, s’han encarit un 4,6% fins al més de juliol. En el cas dels aliments, destaquen les baixades dels preus dels llegums i hortalisses fresques (-7,2% fins al juliol), la carn d’oví (-6,5%) i els olis i greixos (-6,2%).

Lleida va importar pomes valorades en gairebé 676.000 euros des de Nova Zelanda l’any passat

Com a curiositat, fer una paella de marisc surt més car que fa un any, ja que l’arròs ha pujat de preu un 0,5% i el marisc fresc o refrigerat s’ha encarit un 4,3%. La cosa canvia si el marisc és congelat, ja que aquest ha retallat els seus preus un 0,4% l’últim any.

Així mateix, esmorzar una torrada de pa amb mantega costa ara més que fa un any. El preu del pa és un 0,6% superior al de fa un any, mentre que la mantega ha disparat el seu preu un 12,5% en els últims dotze mesos.

Si es compara l’evolució del cost per al consumidor de la cistella de la compra amb l’evolució dels salaris, es posa de manifest la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors.

El preu dels aliments va créixer un 1,7% l’any passat, mentre que el salari mitjà real dels catalans va caure un 0,29%, segons les dades d’Estadística. Va passar de 24.211 a 24.140 euros i, malgrat la caiguda, Catalunya es troba juntament amb Madrid, País Basc i Navarra, entre els que tenen els sous més elevats.

tracking