SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

La despesa en pensions es dispara per la revalorització i els endarreriments

Només adequar la prestació a l’IPC a la primera part de l’any ha costat més de 10 milions a Lleida || La prestació mitjana ha pujat un 3,9% en un any, fins a 839 €

Imatge d’una protesta de pensionistes ahir al centre de Bilbao.

Imatge d’una protesta de pensionistes ahir al centre de Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Seguretat Social ha destinat, a l’agost, la xifra rècord de 9.217,9 milions d’euros al pagament de les pensions contributives, un 4,86% més que el mateix mes del 2017, segons dades publicades ahir pel ministeri de Treball.

Aquest repunt s’explica per la revalorització de les pensions en funció de la inflació i després del pagament dels endarreriments, que només a la província de Lleida han representat més de deu milions d’euros.

En el cas de Lleida, tenint en compte la pensió mitjana (839,14 €) i el nombre de prestacions (98.640), el mes passat es van destinar 82,77 milions d’euros, davant edls 79,24 d’un any abans, una xifra que suposa un augment d’un 4,45% més.

La despesa global del conjunt de pensions a Espanya va arribar a superar el 8% interanual a l’avantsala de la crisi (2008). Des de fa uns anys, la despesa venia creixent a un ritme pròxim o superior al 3%. Cal remuntar-se als anys 2013, 2012 i 2011 per trobar una taxa interanual de despesa en pensions superior al 4%.

Les prestacions per jubilació han assolit a Lleida una mitjana de 954,41 euros mensuals

A partir de la nòmina de l’agost, les quanties derivades de la pujada de les pensions contemplada en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 estan ja consolidades. Els Pressupostos, que van entrar en vigor al juliol, contemplaven un augment del 3% per a les pensions mínimes, de l’1,6% per a la resta de pensions i l’ampliació de la base reguladora de les pensions de viudetat per als qui no percebin cap altra pensió pública del 52% al 56 per cent.

El 27 de juliol passat la Seguretat Social va abonar als pensionistes els endarreriments derivats de la pujada de les pensions recollida en els Pressupostos per a aquest any, pagant així la diferència entre la pujada del 0,25% que van experimentar les pensions l’1 de gener d’aquest any i l’augment de l’1,6 per cent per a totes les pensions i del 3% per a les mínimes, no contributives i SOVI contemplada en Pressupostos.

La pensió mitjana a Lleida s’ha situat aquest mes d’agost en els 839,14 euros i s’abonen un total de 98.640 prestacions. La pensió mitjana ha crescut un 1,86% en un mes, mentre que l’augment interanual assoleix el 3,94%.

En el cas dels jubilats, la nòmina mitjana a les comarques de Ponent ha assolit els 957,41 euros, mentre que les prestacions per viudetat es limiten a 588,44 euros.

tracking