SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El sou mitjà a Catalunya perd 400 € de poder de compra en dos anys

La capacitat adquisitiva s’ha reduït un 1,9 per cent || Catalunya és la segona comunitat autònoma amb una menor incidència del teletreball

Imatge d’un treballador de la construcció, un sector que mostra clars signes que es recupera.

Imatge d’un treballador de la construcció, un sector que mostra clars signes que es recupera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El poder de compra del salari mitjà a Catalunya s’ha reduït un 1,9% en els dos últims dos anys –des del segon trimestre del 2016 al mateix període del 2018–, la qual cosa equival a una pèrdua de 400 euros, segons el Monitor Adecco d’Oportunitats i Satisfacció en l’Ocupació publicada ahir dimarts.

Així, el salari nominal català s’ha situat de mitjana en els 1.747 euros en el segon trimestre del 2018, la qual cosa representa un augment interanual de l’1,6%, i es tracta de la remuneració mitjana més alta des del setembre del 2013 i la quarta respecte a la resta de comunitats autònomes.

En el conjunt estatal, la pèrdua de poder adquisitiu del salari mitjà ha sigut del 2,3%, és a dir, els treballadors espanyols tenen 469 euros menys que fa dos anys –variable que s’obté al descomptar la inflació de l’evolució del salari mitjà–, i el salari nominal s’ha situat de mitjana en els 1.646 euros mensuals, un 0,6% més en relació amb el mateix període del 2017.

Al llarg dels últims dos anys s’han acumulat diferències en el valor de compra del salari mitjà de les diferents comunitats de fins a 1.042 euros per any: de la pèrdua de 843 euros que s’ha registrat a Múrcia al guany de 199 d’Astúries.

D’altra banda, el teletreball ha afectat el 5,3% dels ocupats catalans en el segon trimestre del 2018, un 0,2% més que fa un any, una xifra que equival a 175.000 empleats.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb una menor incidència d’aquesta modalitat de treball, darrere de les illes Balears, amb un 5,1%, mentre que Madrid lidera el rànquing amb un 9,7%.

Adecco ha situat Catalunya com la novena comunitat autònoma on millor es treballa, amb 5,6 punts, una classificació que és encapçalada per Navarra (6,7), les illes Balears (6,6) i Madrid (6,5). La puntuació obtinguda per Catalunya és la més alta des del setembre del 2009, però l’empresa de recursos humans ha ressaltat que el progrés més significatiu d’altres autonomies li ha fet perdre una posició respecte al 2017, quan ocupava la vuitena posició.

tracking