SEGRE

ENERGIES PREUS

La llum puja un 35% en un any i els carburants, un 7% des del gener

El preu mitjà de l’electricitat és de 64,3 € per MWh, el més alt registrat des del 2017 || La gasolina i el gasoil se situen en els 1,329 i 1,230 euros, respectivament

Imatge d’una motocicleta en una estació de servei.

Imatge d’una motocicleta en una estació de servei.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà del mercat elèctric espanyol ha assolit, a l’agost, els 64,3 euros per megawatt hora (MWh). Aquesta xifra suposa un encariment del 35,5% respecte al mateix mes de l’any 2017, i és aquest, a més, el nivell mensual més alt que s’ha registrat des del gener del 2017.

Així mateix, aquest import és un 3,9% superior al que es va registrar el passat mes de juliol d’aquest mateix any. La factura mitjana per a un consumidor domèstic supera aquest agost els 72 euros, una mica més de dos euros que la corresponent al mateix període del mes passat.

D’aquest import de la factura, 14,39 euros corresponen al terme fix, 42,42 euros al consum, 2,9 euros a l’impost d’electricitat i 12,54 euros, a l’IVA.

Omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa 73 euros i fer-ho amb gasoil, 67,6 euros

El preu marcat a l’agost per les subhastes al mercat elèctric (pool) toca així el seu màxim des del gener del 2017, data en la qual va assolir els 71,4 euros.

Aquell mes va estar marcat pels pics en el preu de l’electricitat, després de l’onada de fred la segona quinzena del mes, que va portar a tocar, un rere un altre, els registres més elevats des del desembre del 2013, al superar en alguns moments de puntes la cota dels 100 euros per MWh.

Una cosa semblant ha passat aquest mes d’agost, moment en què l’onada de calor va influir de forma accentuada en el consum elèctric de la població espanyola.

A aquest fet s’ha de sumar l’encariment dels carburants fòssils, com el petroli, i la caiguda a la producció renovable. L’eòlica va ser inferior a la mitjana d’aquest període, la qual cosa també repercuteix en la generació tèrmica per a la cobertura de la demanda, al ser el seu cost la principal referència de preu del mercat.

Així, al llarg d’aquest mes d’agost s’han arribat a registrar els deu preus diaris del pool més alts d’aquest 2018, i es van superar el passat 29 d’agost els 70 euros per MWh.

Pel que fa a carburants, el preu de la gasolina de 95 octans i el del gasoil encadenen una pujada superior al 7 per cent des de començaments del 2018, fins a assolir a l’agost els 1,329 i 1,230 euros, respectivament.

Aquest encariment, comparat amb l’última setmana del mes d’agost del 2017, arriba a l’11,7 per cent pel que fa a la gasolina i al 15,3 per cent en el cas del gasoil.

Així doncs, omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa aquesta setmana 73 euros i fer-ho amb gasoil, 67,6 euros. D’altra banda, la confiança econòmica d’Espanya se situa a l’agost en el nivell més baix des del març del 2017, segons la Comissió Europea.

Aquesta confiança cau 107 punts des dels 107,7 del juliol, en línia amb l’empitjorament generalitzat entre les grans economies de la zona euro.

Baixa el consum de les famílies per l'encariment de preus

Les famílies espanyoles omplen menys la cistella de la compra i calculen més i millor quina quantitat de diners inverteixen en cada adquisició.

Aquest fet ha comportat que les vendes minoristes caiguin tres dècimes. El consum descendeix davant d’un repunt de preus superior al dels salaris.

En aquest sentit, l’Institut Nacional d’Estadística va publicar ahir l’Índex de Preus de consum (IPC) de l’agost. Les dades confirmen que l’IPC ha pujat un 0,2% en relació amb el mes anterior, juliol, i el mateix que l’agost del 2017.

Això implica que, en cas de confirmar-se aquesta xifra, aquesta seria la taxa positiva número 24 que encadena l’IPC interanual i suposa que els preus són avui un 2,2% superiors als de fa un any.

L’INE publicarà les dades definitives el pròxim 12 de setembre. D’altra banda i en relació amb els treballadors que cotitzen en règim d’autònoms, el president de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, va denunciar ahir que aquests perden poder adquisitiu amb una inflació alta i confia que l’alça dels preus es relaxi de cara als propers mesos.

“Amb una inflació alta, els autònoms perden poder adquisitiu, ja que se’ls encareixen els costos de producció d’una manera molt significativa i no sempre es poden repercutir aquests increments en el preu final del producte o servei”, va subratllar Amor, i va afegir que energia, carburants i derivats influeixen en aquests costos de producció, mentre va insistir que el preu de la llum marca màxims històrics, una cosa que va qualificar de “molt preocupant”.

tracking