SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

La fiscalitat de plans de pensions entra

Podem vol eliminar les deduccions per recaptar 2.000 milions ||

Mobilització dilluns a Bilbao per reclamar la millora de les pensions públiques.

Mobilització dilluns a Bilbao per reclamar la millora de les pensions públiques.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primer ha estat l’IRPF de les rendes altes, aquelles que superen els 150.000 euros, i ara la fiscalitat dels plans de pensions els aspectes tributaris que estan negociant el Govern de Pedro Sánchez i Podem de cara a assolir un acord pressupostari. Podem va explicar ahir que pretén eliminar les deduccions fiscals per invertir en plans privats de pensions, mesura amb què la formació calcula que l’Estat podria ingressar uns 2.000 milions d’euros més, aproximadament, i millorar les arques de la Seguretat Social. A Lleida tindria un impacte important, si tenim en compte que 105.459 ciutadans tenien un d’aquests plans el 2016, l’últim any amb xifres oficials, i que la tendència és que aquesta xifra s’hagi incrementat amb tota seguretat. És a dir, que un 24,3 per cent dels ciutadans era partícip d’un d’aquests programes de previsió, una taxa molt superior al 19,9 per cent català i el 16,8 per cent estatal. En aquell moment, els contribuents de la província tenien estalviats 1.023 milions d’euros per quan arribés el moment complementar la pensió pública. Els fons havien crescut a la província un 23% en els últims dos anys dels quals té informació la patronal del sector Inverco. L’estalvi mitjà per lleidatà s’estableix en 9.703 euros.

Actualment, les aportacions que es realitzen a fons de pensions privats tenen exempcions fiscals fins a un màxim de 8.000 euros anuals.

Pedro Sánchez confia

El col·lectiu de tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) considera que les deduccions per invertir en aquests instruments d’estalvi són regressives perquè beneficien les rendes més altes. Així, mentre que els ciutadans amb una renda inferior als 30.000 euros es beneficien del 29,3% de les reduccions fiscals, els que guanyen a partir de 60.000 euros gaudeixen del 70,7% d’aquestes.

Una altra de les mesures proposades per Podem, compartida per Pedro Sánchez i pels sindicats, és treure el límit a les cotitzacions socials per elevar la recaptació. La base màxima per la qual es cotitza el 2018 se situa en 3.751,2 euros al mes, que correspon a un salari de 45.014 euros anuals. Amb aquesta mesura s’aconseguiria augmentar la recaptació en més de 4.400 milions anuals.

La tercera mesura plantejada per Podem és eliminar les bonificacions a les empreses per les cotitzacions, com tarifes planes i similars.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, es mostra optimista davant de la possibilitat de tirar endavant els pressupostos partint d’un acord amb Podem.

tracking