SEGRE

MERCAT ELECTRICITAT

Facua denuncia que la llum ha pujat un 12,4% a l'agost

L’import mitjà ascendeix a 80,73 euros, respecte als 71,82 del mateix mes del 2017 || És la quarta més cara de la història

El preu marcat pel ‘pool’ elèctric toca el seu màxim a l’agost.

El preu marcat pel ‘pool’ elèctric toca el seu màxim a l’agost.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebut de la llum d’un usuari amb la tarifa semiregulada PVPC (preu voluntari per al petit consumidor) es va situar en 80,73 euros a l’agost, gairebé 9 euros per sobre dels 71,82 euros de l’agost del 2017. D’aquesta manera, el mes d’agost va finalitzar amb el rebut de la llum més car des del gener del 2017, un 12,4 per cent més, i es converteix així en la quarta factura més alta de la història, segons les dades publicades ahir per Facua.

Aquesta pujada del 3% suposa que el rebut de l’usuari mitjà serà 2,34 euros més car que el de juliol d’aquest mateix any. La factura per a un usuari amb un consum de 366 kWh mensuals i 4,4 kW de potència contractada, la mitjana segons Facua, es va situar al juliol en 78,39, al pujar un 2,2%. En qüestió de registres, la factura de la llum més cara a nivell històric va ser la del primer trimestre del 2012, quan es va situar en 88,66 euros per a l’usuari mitjà després de la correcció de la tarifa fixada pel Govern per una sentència del Tribunal Suprem. Després d’aquesta, els 87,81 euros del gener del 2017 i en tercer lloc els 81,18 euros del juliol del 2015.

Facua reclama al president Pedro Sánchez que el Govern central reguli les tarifes del sector elèctric

Tal com ja es va explicar fa uns dies (vegeu SEGRE del 31 d’agost), aquesta pujada té com a principal raó l’onada de calor, que va augmentar el consum elèctric dels ciutadans espanyols, sumada a l’encariment dels carburants fòssils, com el petroli, i a la caiguda a la producció renovable, en concret l’eòlica.

D’altra banda, Facua va reclamar ahir al president del Govern, Pedro Sánchez, que intervingui les tarifes del sector elèctric “per posar fi a l’especulació i les injustificadament altes tarifes elèctriques que pateixen els usuaris a Espanya”. A finals del 2016, l’organització ja va promoure un manifest amb més d’una vintena d’organitzacions de la societat civil per reivindicar sis mesures en matèria de política elèctrica. Una d’aquestes va ser l’aprovació d’una tarifa assequible, regulada pel Govern central, a la qual puguin acollir-se tots els consumidors domèstics a la primera residència.

tracking