SEGRE

BANCA

Caixabank: Cal completar la unió bancària i protegir més el consumidor

Caixabank: Cal completar la unió bancària i protegir més el consumidor

Caixabank: Cal completar la unió bancària i protegir més el consumidorEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, ha assegurat avui que deu anys després de l’esclat de la crisi, la banca europea ha millorat molt, però encara té coses per fer, com completar la unió bancària i millorar l’entorn regulatori, especialment la protecció al consumidor.

En la seua compareixença a la comissió que estudia al Congrés l’origen de la crisi i el rescat de la banca, Gortázar també ha destacat la necessitat de millorar el sistema actual de "recuperació i resolució" d’entitats i minimitzar els riscos.

"Crec que els bancs tenim moltes coses per corregir", entre elles "aspectes de transparència, governança, pràctiques comercials, competitivitat i responsabilitat social", va dir, però també va destacar que ja hi ha "importants iniciatives en marxa", que els avenços són "tangibles" i que "no hi ha tornada enrere".

Quant a la unió bancària, el conseller delegat de Caixabank considera "imprescindible" que els dipòsits estiguin protegits a nivell europeu, per "trencar el cercle viciós entre el risc sobirà i el bancari, que s’ha vist que pot ser letal per als sistemes bancaris, les economies i per al propi euro".

I per avançar en aquesta unió, ha recordat que el sector ha de convergir amb la resta de països en factors com "la disminució d’actius problemàtics o la reducció del dèficit i el deute de les administracions públiques".

També va demanar un entorn regulatori "clar i estable", amb un èmfasi especial en les normes que afecten la protecció del consumidor.

"Com a entitats, preferim regles clares i predictibles, encara que siguin menys favorables, que la inseguretat jurídica actual, que ha portat a la paralització generalitzada dels procediments hipotecaris," ha dit.

I "encara que sigui més dura la nova legislació, ha de ser prou protectora de la garantia hipotecària perquè els bancs continuïn finançant, en condicions molt competitives, hipoteques a llarg termini," va explicar, abans de demanar que la legislació fomenti la concessió d’hipoteques a tipus fix.

Gortázar també va esmentar entre les tasques pendents la necessitat de recuperar la reputació del sector i restablir la confiança dels seus clients ja que sense ambdues coses "no es pot gestionar el negoci de forma sostenible".

Finalment, van recordar que CaixaBank "no ha costat diners al contribuent", sinó que ha contribuït a la solució de la crisi en més de 4.300 milions d’euros a través de les aportacions al fons de garantia i al fons únic de resolució (FGD/FUR), el repagament de les preferents de Banca Cívica i la inversió en Sareb.

tracking