SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

La pedra danya vora 500 hectàrees de fruiters, oliveres i ametllers

Aspa és el municipi amb més superfície afectada, amb dos-centes || Els desperfectes són molt variables i van d’un 20-40% fins a arribar a un 90%

Un agricultor revisant dimarts una finca després de la tempesta de pedra.

Un agricultor revisant dimarts una finca després de la tempesta de pedra.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tempesta de pedra que va descarregar dimarts a les comarques del Segrià i les Garrigues va causar danys en 491 hectàrees de fruiters, ametllers i oliveres, segons l’informe elaborat per la conselleria d’Agricultura. Els danys són molt dispars i oscil·len entre el 20-40% a les zones amb menys pèrdues i entre el 70 i el 90% a les finques amb les destrosses més grans. La població amb més superfície afectada és Aspa, amb dos-centes hectàrees, de les quals 120 corresponen a ametllers arrasats entre un 70 i un 90% i les altres 80 es destinen a oliveres amb pèrdues de producció del 15 al 25%. S’hi sumen l’Albi i les Borges, a les Garrigues, i Aspa, Torres de Segre, Sunyer i Alfés, al Segrià.

El front de dimarts va estar acompanyat de granís i forts vents en algunes zones del Segrià i les Garrigues, especialment als municipis citats, arribant amb poca intensitat i barrejada amb molta aigua a altres localitats, com Artesa de Lleida, segons Agricultura. La mida del granís caigut va ser d’entre un cigró i una nou, la qual cosa dóna una idea del poder destructor en algunes zones.

El granís va descarregar ahir amb força en diversos punts de les Terres de l’Ebre

Els cultius més afectats són la fruita de llavor, l’ametller i l’olivera, amb danys molt variables. Aquests danys bàsicament han sigut la caiguda de fruits, explica el departament que dirigeix Teresa Jordà.

Val a destacar la virulència de la pedra a Aspa, on a part de danys al fruit també hi ha danys en l’arbre i caldrà fer tractaments per evitar que futures collites es vegin compromeses per aquesta calamarsada.

Cal tenir en compte que la superfície corresponent a fruita dolça de pinyol està pràcticament tota collida, mentre que la superfície recollida de fruita dolça de llavor s’estima en un 50 per cent.

Les zones menys afectades es preveuen danys d’entre el 10 i el 25 per cent de la producció, amb pedres d’uns 0,5 a 1 cm de diàmetre, però les més afectades, els danys poden arribar fins al 70-90 per cent, va explicar el departament.

Les alertes de noves calamarsades ahir es va quedar en alarma ja que no va arribar a les zones agrícoles de la província, encara que sí que va afectar altres punts de Catalunya. Concretament, les Terres de l’Ebre eren al tancament d’aquesta edició les més afectades.

A la Sénia es van recollir 64 litres per metre quadrat. A Ulldecona es va arribar als 51 litres i a l’observatori situat al peu del mont Caro se’n van comptabilitzar 48 fins a primera hora de la nit.

tracking