SEGRE

L'economia catalana creix de nou per sobre de la mitjana estatal

El PIB català va augmentar un 3,1% en el segon trimestre

La fàbrica de Seat.

L'economia catalana creix de nou per sobre de la mitjana estatalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia catalana va créixer un 3,1% en el segon trimestre d’aquest any en comparació al mateix trimestre de l’any anterior, la qual cosa suposa una dècima menys que en el primer trimestre, encara que el PIB català es va situar quatre dècimes per sobre de la mitjana espanyola (2,7%).

L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ha fet públic aquest divendres aquesta dada corresponent al segon trimestre de l’any i ha subratllat que l’economia catalana manté el seu creixement gràcies, principalment, a la demanda interna (2,8 %) i, en menor mesura, a la contribució del saldo exterior (0,6 %).

L’Idescat ressalta que el PIB català va créixer un punt percentual més que la mitjana de la Unió Europea en termes interanuals.

Encara que la demanda interna continua sent un dels factors que expliquen la bona dinàmica de l’economia catalana, el consum de les llars mostra cert alentiment, ja que s’ha reduït vuit dècimes (del 2,8 al 2 % interanual) en comparació al trimestre anterior.

En canvi, la formació bruta de capital, que mesura variables com la inversió en actius, va augmentar un 4,8 % interanual a causa de l’evolució a l’alça de la formació bruta de béns d’equip, que va despuntar un 5,3 %. Pel que fa al saldo exterior, els intercanvis amb l’estranger es van saldar amb un balanç negatiu en una dècima (- 0,1 %), davant el creixement d’un 0,8 % de l’anterior trimestre.

L’Idescat explica aquest descens de nou dècimes respecte al primer trimestre de l’any per una reducció significativa en l’evolució de les exportacions de béns i serveis en comparació al trimestre anterior (1,6 % d’augment interanual en el segon trimestre, davant el 4,9 % del primer). Per sectors d’activitat, la construcció continua amb la seua bona marxa i va augmentar un 6,3 % interanual, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que el sector serveis va mantenir el seu creixement en el 2,6 %.

Així mateix, la indústria va despuntar un 4% interanual, nou dècimes menys que en el primer trimestre, encara que van experimentar creixements a doble dígit branques industrials com la de fabricació de maquinària i equips mecànics (15,4 %), la de productes farmacèutics (13,2 %) i els materials i equips elèctrics, electrònics i òptics (12,2 %). Quant a l’agricultura, continua sent l’única branca d’activitat en negatiu; en aquest trimestre, la caiguda va ser del 0,8 % interanual, si bé el descens va resultar menys acusat que en els últims trimestres.

tracking