SEGRE

RAMADERIA RESULTATS

El marge de benefici del porcí cau a una tercera part en un any, vuit cèntims per quilo

El descens de preus ha anat acompanyat d’un lleuger repunt dels costos de producció

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El marge de benefici del sector de porcí ha caigut a una tercera part l’últim any. Durant els últims dotze mesos (del setembre del 2017 al mes d’agost passat), el que podríem equiparar a guanys per al productor se situa en vuit cèntims d’euro per quilo, segons els càlculs de la conselleria d’Agricultura. Tanmateix, entre els mesos de setembre de l’any 2016 i l’agost del 2017, el marge arribava als vint-i-dos cèntims.

Aquesta evolució es deu, fonamentalment, a la caiguda dels preus de venda, i en menor mesura a un lleuger increment dels costos de producció. El departament que dirigeix Teresa Jordà situa el preu mitjà de venda dels dotze últims mesos en 1,10 euros per quilo, davant els 1,24 del període anterior. Parlem d’un retrocés de més d’un 11 per cent. Paral·lelament, els costos de producció dels últims dotze mesos es calculen entorn dels 1,03 davant els 1,02 de l’any anterior.

Si l’anàlisi es fa únicament del mes d’agost d’aquest any, el benefici per al ramader és de 16 cèntims per quilo, però s’ha de tenir en compte que en els mesos de novembre (-2 cèntims per quilo) i desembre (-4) de l’any passat i gener (-7) i febrer (-1) va tancar el balanç en negatiu. La conselleria remarca que continua la tendència a l’alça de les xifres de sacrifici als escorxadors, amb 1,83 milions de tones a Catalunya en els últims dotze mesos, la qual cosa representa gairebé un 10 per cent més. Al contrari, alerta que continuen baixant, encara que lleugerament, les exportacions, amb 1,26 milions de tones. Si l’any passat acabaven en altres països el 73,52% de la carn que sortia dels escorxadors catalans, ara estem parlant d’un 68,85%.

Unió de Pagesos va advertir el mes juliol que la producció mundial de porcí estava pressionant els preus i amb això els marges de les explotacions. De cara a aquest segon semestre augurava una situació complicada, tenint en compte que els resultats dels dos últims exercicis havien animat a un increment de la cabanya tant a la Xina com als Estats Units. Per afrontar aquesta situació, el sindicat advertia que el ramader havia d’aconseguir bons rendiments, sobretot pel que fa a la millora dels índexs de conversió (quilos de pinso que es necessiten per produir-ne un de carn).

Romania, per la seua part, s’enfronta a la pitjor epidèmia de pesta porcina africana coneguda a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial, amb centenars de milers d’animals amenaçats i enormes pèrdues econòmiques al sector.

La pesta porcina s’estén a Europa de l’Est, Brussel·les i la Xina Una de les grans preocupacions dels ramaders és sempre la salut dels caps de bestiar i en aquests moments són diversos els països que tenen importants problemes amb la pesta porcina. L’últim país a declarar un focus ha estat Bèlgica, que va registrar dos casos divendres passat en dos senglars morts (vegeu SEGRE d’ahir). A la Xina, ja s’atansen a la desena de casos admesos i s’ha prohibit el transport de porcs i productes derivats a diverses províncies.

tracking