SEGRE

ECONOMIA ANIVERSARIS

Més atur i menys salari, el llegat de Lehman Brothers

La desfeta d’un dels bancs més grans del món compleix deu anys || La crisi financera més important des del crac del 29

Logotip del banc Lehman Brothers a la seu mundial de la companyia (Nova York), d’arxiu.

Logotip del banc Lehman Brothers a la seu mundial de la companyia (Nova York), d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una taxa d’atur superior al 15%, la Borsa un 20% més barata i un sistema financer concentrat són algunes de les seqüeles deixades en l’economia espanyola per la fallida, fa deu anys, del banc Lehman Brothers, que va desencadenar la crisi financera i econòmica mundial més important des del 1929. Respecte a la caiguda dels salaris espanyols, amb el final del 2008 arribaven a 1.897,24 euros bruts de mitjana per treballador i mes i el primer trimestre del 2018 va ser d’1.844,24 euros. La caiguda de Lehman Brothers va complir ahir una dècada. El 15 de setembre del 2008 la companyia va fer fallida, va deixar milers d’empleats sense feina i va començar la crisi econòmica capitalista més greu dels últims temps. Més important, fins i tot, que el famós crac del 29. Durant aquests últims deu anys, el món ha experimentat retallades financeres, de construcció, de producció i un llarg etcètera. No obstant, una de les conseqüències més assenyalades pels experts i el sector financer internacional és la vigilància més alta que actualment s’aplica sobre els bancs i caixes del món, amb la intenció que no torni a passar res semblant.

A Espanya, el deute públic se situava en un 39,5% del Product Interior Brut (PIB), mentre que en l’actualitat, la xifra es troba gairebé al 100% del PIB. Pel que fa a l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 2018, aquest recapta un 19,22% més que el 2007 i s’ingressa un 11,99% més per IRPF. L’Impost sobre Societats recapta un 37,21% menys “malgrat que els beneficis han crescut i els salaris han perdut poder adquisitiu”.

Els patrimonis de més de 30 milions arriben a 579 el 2017, mentre augmenten els desallotjaments i l’atur

A propòsit d’aquestes dades, el president del sindicat UGT Espanya, Pepe Álvarez, es va pronunciar i va dir que la crisi “continua passant factura a les famílies”. Va afegir que “la desigualtat i la pobresa han augmentat a Espanya, ja que el 14,1 per cent d’empleats, el 44,6 per cent d’aturats i el 28,1 per cent dels nens són pobres, i Espanya és el quart país de tota la UE amb més desigualtat de renda”. Espanya és el cinquè país de l’eurozona amb més percentatge de persones en risc de pobresa o d’exclusió amb un 26,6% i el de més taxa de treballadors pobres (13,1%). Mentre es produïen més de 700.000 desnonaments, el nombre de persones superriques, que declaren a Hisenda patrimonis de més de trenta milions, va créixer el 150% entre el 2007 i el 2016, fins a 579, segons l’Agència Tributària.

tracking