SEGRE

SANITAT ANIMAL

Alerta màxima contra la pesta i el sector insta a paralitzar importacions

Adverteix del greu risc econòmic si arriba el virus, que s’ha escampat per diversos països || Lleida ha importat aquest any gairebé 14 milions d’euros en garrins

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.

Imatge d’una granja de porcs de les comarques de Lleida.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector porcí de Lleida es troba en alerta màxima pel risc que el virus de la pesta porcina africana (PPA) pugui arribar a Catalunya, tenint en compte els casos que van en augment en diferents països europeus, i reclama la paralització d’importacions no només de garrins, sinó també de carn, entre altres mesures. Unió de Pagesos va reclamar ahir que es prohibeixi el moviment de porcs entre països fins que estigui controlat el brot de PPA declarat a Bèlgica. S’afegeix als que s’han registrat en altres estats, com Romania, Hongria o Polònia. El responsable del sector porcí a l’organització agrària, Rossend Saltiveri, va recordar que el 4 de juny passat es va prohibir la importació de senglars, després d’arribar-ne un miler a Espanya l’any passat. En aquesta mateixa línia, JARC-COAG va exigir aturar l’entrada de garrins a Espanya per evitar el contagi de la pesta. El responsable del sector, Jaume Bernis, va advertir que posaria en risc un dels pilars de l’economia del sector agroalimentari i molts llocs de treball a la província. Va reclamar a l’administració fer complir els protocols de bioseguretat.

Després d’anys durant els quals les importacions de garrins s’havien reduït significativament davant d’un major equilibri en la producció local, les compres, principalment a Holanda, han repuntat. Saltiveri ho atribueix al creixement, en el conjunt de l’Estat de les granges d’engreix i que, a més, s’han donat casos de granges de verres reproductores que s’han reconvertit en explotacions d’engreix. De fet, en el primer semestre de l’any la província de Lleida ha importat garrins per un valor total de 13,64 milions d’euros d’Holanda, mentre que en el conjunt de l’Estat el valor d’aquestes compres es calculen en trenta-quatre milions. S’hi sumarien també altres procedències malgrat que en volums molt inferiors.

El sector exporta avui més del 50% de la producció i la pesta posaria en perill el comerç exterior

Saltiveri va advertir que el contagi de la PPA en aquests moments tindria efectes devastadors, amb conseqüències econòmiques molt més greus que en els episodis registrats el 1997 i el 2001. De fet, en aquests moments el sector exporta més del 50 per cent de la producció, que es podria veure en perill.

A banda del fre a les importacions, el sector considera necessàries altres mesures, com pot ser la desinfecció del material dels caçadors que vagin a practicar el seu hobby a algun dels països infectats i també controlar qui arribi de països amb problemes, entre els quals s’inclouen la Xina i el Japó.

tracking