SEGRE

El Govern reformarà el mercat elèctric i el sistema fiscal

La llum registrarà avui un nou màxim anual al mercat a l’engròs

Les ministres d'Administració Terrritorial Meritxell Batet (esquerra) i la ministra per a la Transició Ecològica Teresa Ribera, durant la sessió de control a l'Executiu al Congrés dels Diputats.

El Govern reformarà el mercat elèctric i el sistema fiscalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estatal plantejarà una reforma estructural del sistema elèctric, amb canvis al mercat i al sistema fiscal, segons la ministra de medi ambient, Teresa Ribera, qui ha avançat que a més es prendran mesures per donar resposta als 4,6 milions d’espanyols en situació de pobresa energètica.

En resposta a la portaveu adjunta d’Unidos Podemos al Congrés Ione Belarra, que ha vinculat el suport de la seua formació als Pressupostos a que es prenguin mesures per aturar la pujada de la llum, Ribera ha assegurat que el conjunt de l’Executiu és "inquiet" per la situació perquè l’electricitat és un factor fonamental per al benestar dels ciutadans.

La ministra ha atribuït l’actual situació al "fre" patit en les reformes estructurals que s’havien d’haver anticipat i ha avançat que diversos ministeris estan treballant en tres grans àrees d’actuació, la primera d’elles dirigida a protegir als més vulnerables i a lluitar contra la pobresa energètica.

A més, presentarà un "pla de xoc a curt termini" amb mesures "que d’alguna manera puguin fer oscil·lar la balança en la direcció correcta i recuperant la senda de transformació que necessitem". També proposaran una reforma estructural, ja que, segons la seua opinió, si no s’aborden reformes estructurals respecte al funcionament del mercat i del sistema fiscal "és molt difícil que aquestes coses puguin canviar de manera sòlida i estable en el temps".

"Només podem aconseguir un preu estable, predictible, raonable i amb costos operatius zero en electricitat si culminem un procés de transició energètica que ens porti a un sistema cent per cent renovable i eficient, però hem de recórrer aquest camí i aquesta és la responsabilitat del Govern". Probablement caldrà introduir canvis importants en el funcionament del mercat, ha insistit Ribera, qui ha assenyalat que prendran mesures d’"impacte immediat" que permetran anar canviant el to general del funcionament d’un sector que, d’altra banda té un futur brillant en la transició energètica que compta amb l’electricitat com a "gran vector net".

La ministra, que no ha concretat mesures, compareixerà aquesta tarda a petició pròpia en la Comissió de Transició Ecològica per explicar l’actuació del Govern per frenar la pujada del preu de l’electricitat, que avui registrarà un nou màxim anual al mercat a l’engròs (75,93 euros per megawatt hora).

tracking