SEGRE

EMPRESES AGROALIMENTACIÓ

Llet Nostra té granges en llista d'espera i facturarà vint-i-dos milions aquest any

La làctia Llet Nostra té llista d’espera de ramaders que volen entrar a formar part de l’empresa, creada el 2003 per part del sector cooperatiu, i incorpora productors en la mesura que equilibra producció amb vendes. Així ho explica l’empresa, que aquest any espera assolir els vint-i-dos milions d’euros de facturació.

Tres generacions de la granja dels Galitó a Castellnou de Seana, amb Riembau (segon a l’esquerra).

Tres generacions de la granja dels Galitó a Castellnou de Seana, amb Riembau (segon a l’esquerra).JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Llet Nostra està composta per 145 granges amb 145 famílies ramaderes al darrere en un projecte que és al contrari a la crisi, ja que creixem a un ritme d’un 5 per cent anual en vendes i és líder a Catalunya en el mercat de la venda de llet en bric.” Aquesta és la definició que fa de l’empresa el president, Jordi Riembau. Nascuda l’any 2003 per valoritzar la producció dels socis ramaders, va viure fa gairebé un any un canvi important quan un dels socis, la cooperativa de Campllong, decidia abandonar el projecte per vendre la producció a una gran cadena de distribució per a la seua marca blanca i Lletera de Mollerussa es dissolia perquè alguns dels socis seguien el mateix camí.

Avui ningú parla d’anar-se’n sinó al contrari, segons afirma el president, que explica que tenen llista d’espera de granges que volen incorporar-se a l’empresa a tot Catalunya, també a Lleida. Però aposten per mantenir l’equilibri entre producció i vendes i les noves entrades dependran de mantenir aquesta regla. Anys enrere, amb Campllong, produïen seixanta milions de litres de llet anuals, dels quals envasaven la meitat amb la seua marca i la resta la venien així mateix.

Actualment, treuen al mercat 31,5 milions de litres, tots de Llet Nostra. En aquests moments, “la producció l’aporta la cooperativa del Cadí, amb noranta socis, i la del Baix Empordà, que recull llet en set comarques catalanes, entre les quals el Pla d’Urgell, on tenim quatre socis. Així, Lleida representa en aquests moments el 15 per cent de la producció de llet”, explica Riembau. La facturació de l’any passat any va arribar als 21,5 milions d’euros i la previsió per aquest exercici és incrementar-la fins als 22.

Tenen tot el negoci és a Catalunya perquè una de les seues senyes d’identitat és ser un producte de proximitat. Vendre fora significaria haver de comptar amb socis de la nova zona. El seu producte estrella és la llet en bric, però compten amb altres formats, com la botella a més de iogurts i altres postres, línia que podrien ampliar a més d’entrar a les llets sense lactosa.

Quarta generació encapçalant Can Jan de Castellnou de Seana

La granja Can Jan, de Castellnou de Seana, és un exemple de saga de família de ramaders que compta ja amb la quarta generació incorporada a l’explotació. Fran i Agustí Galitó són pare i fill i es mantenen al capdavant del negoci i per la seua banda, Francisco, el patriarca, no pot evitar visitar la granja de tant en tant, un negoci que va posar en marxa el seu progenitor.

Precisament és l’interès per continuar amb el negoci del més jove de tots el que garanteix el futur, ja que van estar a punt de deixar la producció de llet i avui, al contrari, estan en un procés no només de recuperació sinó de creixement dins de Llet Nostra. Ara compten amb un centenar d’animals, dels quals quaranta són aptes en aquests moments per al munyiment.

A més, la família combina la producció ramadera amb l’agrícola, fonamentalment de cereals i farratges en finques pròpies, segons explica el patriarca.

DONACIÓ AL BANC DELS ALIMENTS

Llet Nostra va donar ahir un total de 1.000 litres de llet al Banc dels Aliments de Lleida. Joan Ramon Saura i Juanjo Pemán, president i secretari del banc, van rebre personalment la llet de mans del president de Llet Nostra, Jordi Riembau, i els socis lleidatans de Can Jan, de Castellnou de Seana, Can Piqué de Vallfogona de Balaguer, Can Guardiola de Bellvís i Can Arbuna d'Artesa de Lleida.

tracking