SEGRE

AGRICULTURA CAMPANYA

L'escassetat d'aigua fa perillar ametllers a les zones de secà

L’arribada del canal Segarra-Garrigues, solució a llarg termini per a l’FCAC || A les àrees de regadiu, esperen almenys igualar la collita de la temporada passada

Ametllers sense reg a la partida de Lo Pla de les Borges, al terme d’Arbeca.

Ametllers sense reg a la partida de Lo Pla de les Borges, al terme d’Arbeca.ISMAEL CHIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escassetat de pluja durant l’estiu, unida a les altes temperatures registrades en aquests mesos, fan perillar la collita d’ametlles a les zones que no compten amb sistemes de regadiu. Això, malgrat les precipitacions que s’havien registrat a la primera meitat de l’any. En aquest sentit, Roger Palau, responsable de fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), va indicar que “aquesta situació d’arbres molt afectats per la falta d’aigua és puntual”. Tanmateix, va advertir que “cada vegada és més habitual que les precipitacions siguin irregulars”. Per això, va subratllar que l’única solució “a llarg termini” per resoldre aquest handicap és fer arribar el canal Segarra-Garrigues als paratges de secà. Palau també va remarcar que si no plou prou durant el mes d’octubre, l’afectació de la sequera sobre els ametllers es podria agreujar.

En la mateixa línia, el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura, va destacar que el reg de suport és “fonamental” per sostenir la producció d’ametlla. “Els ametllers, al secà, si produeixen molt fruit en un any, s’esgoten i moren”, va explicar, i replantar-los suposa “més temps i més costos” per fer-ho en àrees de regadiu. Així les coses, Segura va augurar que, en aquesta campanya, igualaran o fins i tot superararán el milió de quilos produïts l’any 2017. Tanmateix, va indicar que encara és difícil de saber ja que han entrat en producció nous camps d’ametllers, gràcies al reg, a l’oferta de varietats resistents i a la tradició de conrear aquest arbre a la zona. Així mateix, Segura va subratllar que els preus han arrancat “bé” i va confiar que es mantinguin a l’entorn dels 4,5 o 5 euros/kg en gra.

Ametllers sense reg a la partida de Lo Pla de les Borges, al terme d’Arbeca.

Ametllers sense reg a la partida de Lo Pla de les Borges, al terme d’Arbeca.ISMAEL CHIVA

tracking