SEGRE

FISCALITAT REFORMA

Hisenda estudia abaixar l'impost de societats a les micropimes

A Lleida, la mesura beneficiaria gran part de les petites i mitjanes empreses || L’Estat deixarà d’ingressar 1.000 milions per l’impost de generació elèctrica

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va avançar ahir que el seu departament estudia rebaixar del 25 per cent al 23 per cent el tipus de l’impost de societats que paguen les micropimes, que són les companyies que facturen menys d’un milió d’euros a l’any. Així doncs, Montero va explicar que aquesta mesura afavoriria, fonamentalment, els petits negocis, que constitueixen “una part molt important del nostre model productiu i que són els que més hem d’ajudar perquè han tingut un pitjor trànsit a la crisi”. No obstant, la ministra va remarcar que “encara no és segur” que s’implementi la mesura. En qualsevol cas, si l’Executiu central adoptés la iniciativa, la reducció del tipus impositiu en aquest gravamen beneficiaria gran part de les pimes lleidatanes. A aquests efectes, tal com va revelar l’Anuari de la Pime Catalana publicat per la patronal Pimec al juliol, la facturació mitjana d’aquesta classe de companyies a les comarques de Lleida va ser de 1.276.595 euros el 2016. Segons les xifres del ministeri d’Hisenda, en l’àmbit estatal, la mesura repercutiria en 350.000 empreses i els generaria un estalvi total de 260 milions d’euros.

Al contrari, Gestha, que agrupa els tècnics del fisc, van rebaixar l’estalvi per a les pimes fins als 36 milions i van assegurar que la reducció impositiva beneficiaria únicament 7.202 firmes. Per una altra banda, Montero també va dir que es plantegen elevar fins al 15 per cent el tipus mínim de l’impost de societats, que seria “d’obligat compliment”.

Es consideren micropimes les empreses que facturen menys d’un milió d’euros anuals

En un altre ordre de coses, la titular d’Hisenda va xifrar en 1.000 milions d’euros la pèrdua d’ingressos de l’Estat per la supressió “temporal” de l’impost del 7 per cent a la generació elèctrica. Montero, que va advertir que l’Executiu estarà “vigilant” perquè la desaparició d’aquest gravamen “repercuteixi realment” a la factura dels ciutadans, també va assenyalar que la minva en la recaptació “es corregirà amb altres partides pressupostàries”. Igualment, va descartar reduir l’IVA de l’electricitat del 21 per cent al 10 per cent, tal com havia sol·licitat Units Podem.

“Els partits polítics saben que l’IVA és un impost molt regulat a nivell europeu i hem d’anar en harmonia, no podem sortir del reglament”, va apuntar. Tanmateix, la supressió de l’impost a la generació elèctrica va ser qualificada de “presa de pèl” per part de Facua. Aquesta associació va denunciar que la llum s’abaratirà “poc més del que costa un cafè”. L’OCU va criticar que la desaparició del gravamen suposi un benefici “només” per a la indústria.

El gasoil segueix l’escalada i els impostos l’encariran més El preu mitjà del litre de gasoil ha assolit aquesta setmana màxims que no s’havien vist des de l’any 2014, a l’arribar als 1,247 euros per litre. D’aquesta manera, aquest carburant ja encadena vuit setmanes consecutives encarint-se. En total, durant els últims set dies, el preu ha repuntat un 0,08% més. Al contrari, el cost de la gasolina es va relaxar un 0,22%, i es va situar, de mitjana, en els 1,337 euros per litre. Malgrat aquesta baixada, aquest tipus de combustible segueix també en màxims des del novembre del 2014. Així les coses, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina costa més de 73,5 euros, 5,22 euros més que a començaments d’any. Un de gasoil, en canvi, costa 68,58 euros, uns 5,55 euros més respecte al gener. Malgrat tot, segons les dades publicades per la CNMC, Lleida va ser la província amb el gasoil més barat de l’Estat abans d’impostos al juliol, i la segona al rànquing del cost de la gasolina. D’altra banda, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va avançar que el nou impost al dièsel augmentarà en 2,15 euros el proveïment de carburant d’un vehicle amb un dipòsit d’uns 55 litres.

tracking