SEGRE

CONSUM TARIFES

El gas natural se suma a l'escalada de les energies

Puja a partir de demà dilluns una mitjana del 8,4 per cent || Entre altres coses per l’augment del cru i la depreciació de l’euro

Imatge d’un cremador d’una cuina de gas.

Imatge d’un cremador d’una cuina de gas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tarifes d’últim recurs (TUR) de gas natural, les que tenen principalment els consumidors domèstics, pujaran a partir de demà dilluns un 8,4% de mitjana respecte al tercer trimestre de l’any, segons va publicar ahir el butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Aquest increment es deu a la important pujada del cost de la matèria primera, del 22,7% i s’afegeix als repunts d’altres energies, com l’elèctrica o les gasolines i gasoil en els últims mesos. La factura de la llum per a un usuari mitjà se situa, a falta de dos dies per tancar el mes, en una mitjana de 62,63 euros, la qual cosa representa un encariment del 14,7% respecte al setembre de l’any passat, o el que és el mateix, l’equivalent a 8 euros al mes, segons dades obtingudes del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Per la seua part, els preus de gasolines i gasoil han arribat a situar-se aquest mes de setembre en nivells màxims des de finals del 2014.

Els preus regulats del gas encadenen ara una nova pujada, després que en la revisió per al període juliol-setembre repuntessin un 3,6%, després d’haver caigut un 3,4% per al trimestre anterior. La part regulada de la factura de gas –els peatges que es cobren per l’ús de les infraestructures i pel cost de l’energia– segueixen congelats el 2018 per quart any consecutiu.

A Espanya, hi ha 1,8 milions de clients de gas natural amb tarifes TUR i 7,8 milions del mercat lliure

La cotització del barril de petroli Brent s’ha incrementat un 5,8% respecte al període de referència anterior per al càlcul de la tarifa i els preus dels futurs del gas natural en el mercat de referència europeu se situen propers als 30 euros el megawatt hora, un 50% per sobre de setembre del 2017. A més, l’euro s’ha depreciat un 2,8% davant del dòlar.

La nova pujada mitjana de les tarifes regulades de gas natural és la més gran registrada aquest any 2018, ja que, encara que al gener va arrancar amb una pujada del 6,2% per al primer trimestre, l’increment és inferior al que s’aplicarà a partir de l’1 d’octubre.

A Espanya, hi ha 1,8 milions de clients de gas natural que tenen tarifes TUR i 7,8 milions que són subministrats en el mercat lliure.

tracking