SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Lleida, la província catalana amb menor taxa de baixes, amb 22 per miler de treballadors

Per malaltia, encara que la durada dels processos és la més elevada, amb més de 40 dies de mitjana || Les xifres s’han disparat en els últims anys, una vegada superats els pitjors moments de la crisi

Imatge de la seu de l’Institut Nacional de la Seguretat Social a la ciutat de Lleida.

Imatge de la seu de l’Institut Nacional de la Seguretat Social a la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida és la província catalana on es registra un menor índex de baixes per malaltia de treballadors assalariats, encara que al contrari és a les comarques de Ponent, on els casos de les anomenades incapacitats temporals per contingències comunes duren més. Així consta a l’informe de la Seguretat Social amb dades de l’any 2017 i que demostra a més que les xifres s’han disparat a tot l’Estat des de l’any 2012.

Durant els pitjors anys de la crisi econòmica, l’absentisme laboral s’havia reduït d’una manera espectacular i els sindicats alertaven que molts treballadors anaven als seus llocs de treball malgrat estar malalts i no volia agafar la baixa en moltes ocasions per por de perdre la feina. Amb la millora de la situació econòmica, això ha canviat.

Al llarg de l’any passat, cada mes es trobaven de baixa una mitjana de 21,95 treballadors per cada miler d’assalariats a la província, lluny dels 34,62 de Barcelona, mentre que la mitjana estatal era de 22,77. Cada mes s’iniciaven a la província 3.283 casos d’incapacitat laboral per les anomenades contingències comunes.

La Seguretat Social situa la durada mitjana de les baixes mesurades a Lleida en els 40,42 dies, per sobre dels 39,51 de l’Estat i dels 29,26 de la mitjana catalana. L’explicació d’aquesta durada més alta es pot trobar en el fet que els lleidatans recorren menys a les baixes mèdiques, però quan ho fan és en bona mesura per malalties que necessiten més temps de recuperació.

Si comparem les dades del 2012 amb 2017, s’aprecia un increment en el cas d’incidència de les baixes que han passat de 35,46 a 40,42 per miler de treballadors i la durada mitjana per cada incapacitat temporal ha crescut en una mica més de cinc dies, des dels 35,46 de mitjana el 2012.

Aquestes actuacions se sumen a les que ja ha anat fent l’organisme i suposen un creixement d’un 25 per cent sobre el pla d’actuacions de control ordinari. Per executar aquest pla d’intensificació d’accions, els 267 inspectors mèdics que participen voluntàriament en el mateix ampliaran fins a quatre hores la seua jornada laboral, segons ha informat el ministeri de Treball. Les actuacions d’aquest pla se centraran en les baixes de menys de 345 dies de durada amb l’objectiu de verificar que les situacions d’incapacitat temporal i el pagament de prestacions estan “mèdicament justificades”.

La Seguretat Social farà 64.000 actuacions de control en 3 mesos L’Institut Nacional de la Seguritat Social farà 64.000 controls mèdics de processos d’incapacitat temporal durant l’últim trimestre de l’any en el marc d’un nou Pla d’Intensificació d’Actuacions en aquesta matèria, dotat amb 312.142 euros, i amb el qual es pretén estalviar més de 33 milions en prestacions.

tracking