SEGRE

ENERGIA CONSUM

Els lleidatans han de treballar més de dos setmanes a l'any només per pagar la llum

El rebut mitjà s’ha encarit més d’un 90% en els últims quinze anys, segons Facua || Els consumidors consideren insuficients les mesures del Govern central per abaratir el rebut

Un consumidor mitjà ha d’abonar pel rebut de la llum una mica més de mil euros a l’any.

Un consumidor mitjà ha d’abonar pel rebut de la llum una mica més de mil euros a l’any.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de l’energia s’ha disparat en els últims mesos, amb el rebut de la llum al capdavant. De fet, en l’actualitat els lleidatans han de treballar més de dos setmanes a l’any, en concret uns 18 dies, només per poder fer front al rebut de l’electricitat de les seues llars, que de mitjana supera els mil euros, segons els càlculs de l’organització de consumidors Facua.

Un estudi elaborat per l’organització afirma que el rebut de la llum pràcticament ha doblat el seu import en els últims quinze anys, després de disparar-se en 40 euros. Segons una anàlisi de l’organització, realitzat sobre usuari mitjà que consumeix 366 kWh mensuals i té una potència contractada de 4,4 kW, la factura ha passat dels 43,47 euros del 2003 a 55,31 euros entre juliol i desembre del 2008, 74,81 euros l’agost i el setembre del 2013 i 83,55 euros el setembre d’aquest any.

El gas natural s’ha encarit aquesta setmana un 8,4% i els carburants segueixen a l’alça

Amb aquestes dades, la factura anual del que es pot considerar una llar tipus és de gairebé 1.003 euros. Tenint en compte que el salari mitjà d’un lleidatà és de 17.512 euros, estem parlant que ha de treballar gairebé 18 dies per fer front a un dels serveis bàsics per a qualsevol família.

En aquest context, el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres una sèrie de mesures dirigides, sobretot, que les famílies més desfavorides puguin fer front a aquest cost energètic i que per a les organitzacions de consumidors van en la bona direcció però són insuficients. El bo social s’amplia a les famílies monoparentals i recull la prohibició de tallar el subministrament a les llars acollides on visqui almenys un menor de 16 anys. Paral·lelament, es crea un nou bo social tèrmic, al qual podran acollir-se el beneficiaris del bo social elèctric a data de 31 de desembre. És una ajuda directa perquè les llars vulnerables puguin fer front a les despeses de calefacció, aigua calenta o cuina aquest hivern.

El consum tot just representa el 37% del que es paga a la factura

La factura de la llum es compon d’una part fixa i una altra de variable. De fet, el consum elèctric a penes representa el 37% del que paga el consumidor. A aquesta part cal afegir el preu per potència contractada, que és independent de si s’ha consumit més o menys en un mes. A més, un altre concepte a tenir en compte és el lloguer del comptador, que en bona part dels casos és de la companyia elèctrica.

D’altra banda, també es constata la importància de la fiscalitat que suporten els clients. D’una part està l’impost elèctric, un terme fix que estableix el Govern central, i l’IVA, amb un tipus d’un 21 per cent.

tracking