SEGRE

CARBURANTS NOVA NORMATIVA

El nou etiquetatge dels carburants a les gasolineres provoca confusió

Aquest divendres que ve entra en vigor la nova normativa europea sobre etiquetatge de carburants amb noves denominacions, amb la lletra E per a la gasolina i la B per al gasoil, que busca reduir la dependència dels combustibles fòssils. Aquest etiquetatge coexistirà amb l’actual durant un temps.

Una gasolinera de Lleida, amb les noves etiquetes.

El nou etiquetatge dels carburants a les gasolineres provoca confusióItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els conductors que a partir d’aquest divendres vagin a una estació de servei per proveir-se de carburant es trobaran amb un nou etiquetatge del qual amb prou feines s’ha informat consumidors i professionals i que a falta de dos dies de la seua entrada en vigor, crea molta confusió.

Les noves etiquetes, regulades per una directiva comunitària amb l’objectiu d’unificar el nom que es dóna als vint-i-vuit països de la Unió Europea i a mitjà i llarg termini fomentar l’abandó dels combustibles fòssils per altres de menys contaminants, conviuran durant un temps amb la denominació dels combustibles actual. Així doncs, al costat de la vella nomenclatura que diferencia els combustibles entre gasolina i dièsel hi haurà un adhesiu homologat que informarà de la quantitat de biocombustible que porta cada carburant.

Els concessionaris ja implementen als cotxes nous el nou etiquetatge

Hi haurà tres grans blocs de carburants. En el cas de la gasolina, les etiquetes identificatives seran redones i portaran la lletra E (abreviatura d’etanol) acompanyada d’un número –5, 10 o 85–, que representa el percentatge màxim d’etanol del combustible, independentment de l’octanatge. Pel que fa al gasoil, les etiquetes seran quadrades, amb la lletra B (de biodièsel) i un número –7 o 10–, en funció de la barreja de biodièsel a la composició.

Finalment, el tercer bloc estarà compost per les etiquetes amb forma de rombe per als combustibles gasosos. S’identificaran amb les seues pròpies sigles: hidrogen (H2), gas natural comprimit (CNG), gas liquat de petroli (LPG) i gas natural liquat (LNG). La nova norma estableix que les noves etiquetes hauran de ser als sortidors de les estacions de servei i també són d’obligat compliment per als nous vehicles comercialitzats per primera vegada o matriculats a partir d’aquest divendres. Les hauran de portar els ciclomotors, motocicletes, tricicles i quatricicles, turismes, vehicles comercials lleugers i pesants, autocars i autobusos.

Els únics que, de moment, estaran exempts de portar la nova etiqueta seran els vehicles elèctrics –no així els híbrids elèctrics– i la seua infraestructura de recàrrega.

“El producte no canvia sinó que augmenta la informació”

Silvia Longán, secretària de l’Associació Provincial d’Estacions de Servei de Lleida i també de l’Agrupació Catalana d’Associacions d’Estacions de Servei (Agrucaes), va recalcar que el nou etiquetatge no ha de preocupar el consumidor perquè no canvia el producte que se li ofereix a les gasolineres sinó que augmenta la informació de la composició i, a més, coexistirà amb la vella nomenclatura.

Longán va explicar que fins ara no es tenia gaire en compte quin percentatge d’etanol contenien les gasolines. No obstant, ja feia temps que estava regulat el percentatge de biodièsel hi havia al gasoil. Així mateix, va assenyalar que els grans operadors sempre s’han regit per les especificacions que es van publicant al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), per la qual cosa les grans companyies ja tenen en compte els percentatges mínims i màxims permesos als seus combustibles. Així mateix, va explicar que on poden sorgir grans dubtes és entre els propietaris d’estacions de servei que no estan sota el paraigua de les grans petrolieres. A nivell del client final, alguns gerents de gasolineres reconeixen que alguns consumidors els han preguntat preocupats si amb el canvi d’etiquetatge canvia el combustible, una cosa que, va assegurar, no passarà. Respecte als concessionaris de la província, el president del Gremi de Marquistes i Tallers de Vehicles Automòbils de Lleida, Estanis Grau, va explicar que “no és una cosa tan traumàtica com el canvi de la pesseta a l’euro” i la gran majoria dels cotxes ja porten aquest nou etiquetatge.

LES CLAUS

Aquestes etiquetes figuraran:

  • A la proximitat del tap d’ompliment o de la tapa del dipòsit dels vehicles nous.
  • Als manuals d’usuari dels nous vehicles, i poden aparèixer també als manuals electrònics disponibles a través del centre multimèdia del vehicle.
  • Als aparells sortidors així com als seus boquerels, de totes les estacions de servei que són d’accés públic.
  • Als mateixos concessionaris de vehicles.

Quins tipus de vehicles estan afectats per aquest requisit d’etiquetatge?

Les etiquetes apareixeran als següents vehicles nous:

  • Ciclomotors, motocicletes, tricicles i quatricicles.
  • Turismes.
  • Vehicles comercials lleugers.
  • Vehicles comercials pesants.
  • Autobusos i autocars.

Els vehicles nous hauran de portar la nova etiqueta

La legislació europea exigeix les etiquetes només per als vehicles nous comercialitzats per primera vegada o matriculats a partir del 12 d’octubre del 2018.

Quan han d’estar aquestes etiquetes visibles als estats membres de la UE?

Les etiquetes han d’estar col·locades als nous vehicles i als sortidors de gasolina, gasoil, hidrogen (H2), gas natural comprimit (GNC), gas natural liquat (GNL) i gas liquat de petroli (GLP) de les estacions de servei d’accés públic de tots els països de la Unió Europea, de forma clara i visible per als consumidors, a partir del divendres 12 d’octubre de 2018. A causa que es tracta d’una data d’obligat compliment, els fabricants de vehicles i les estacions de servei hauran d’introduir aquestes etiquetes amb anterioritat a aquesta data.

Aquestes etiquetes m’afecten si el meu vehicle és elèctric?

Sí, si el seu vehicle és hí - brid-elèctric, ja que haurà de posar el combustible apropiat i, per tant, tenir en compte l’etiquetatge. Actualment s’està dissenyant, per a una futura implementació, un conjunt d’etiquetes similar als que es descriuen en aquesta comunicació per als vehicles elèctrics de bateries i la seua infraestructura de recàrrega.

Imatge d’un dipòsit amb el nou etiquetatge.

Imatge d’un dipòsit amb el nou etiquetatge.ITMAR FABREGAT

tracking