SEGRE

Quins són els 10 perfils amb més futur d'ocupació en l'educació?

Alumnes que es van presentar a la selectivitat del setembre.

Alumnes que es van presentar a la selectivitat del setembre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu són els perfils al sector educatiu que seran els més demandats per a l’ocupació en un món cada vegada més pluricultural, plurilingüista i, sobretot, tecnològic, així que la formació dels nous professors ho ha de tenir en compte, segons la Universitat Internacional de La Rioja i Infoempleo. Els llocs més sol·licitats seran els de director de centre, especialista en neuroeducació, educador intercultural, mestre en educació especial, expert en metodologies educatives innovadores, expert en tecnologia educativa i competències digitals, professor bilingüe, professor d’espanyol a l’estranger, professor especialitzat per matèries i l’orientador psicopedagògic.

Ho conclou la informe "Ocupació en Educació. 10 professions amb futur", realitzat per la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i Infoempleo, i que ha concretat la formació necessària per exercir els esmentats perfils i el rang de salaris que obtindran. "L’educació no és una professió amb futur, que ho és, sinó que dissenya el futur", ha afirmat el conseller d’Educació de La Rioja, Alberto Galiana, qui ha destacat la relació entre educació i inserció laboral. Galiana ha apostat pel prestigi social de la professió docent ja que no s’entén que les persones que "manegen la ment dels nostres infants tingui menys consideració social que un neurocirurgià", que toca "físicament" aquestes ments. El conseller ha subratllat que aquest prestigi del docent ha d’estar associat a la consideració d’"autoritat moral" dels professors i a la millora dels seus salaris. Ha lamentat l’abandó del pacte educatiu que havia de consensuar l’Estatut bàsic del docent i fixar la selecció del professorat, sobre el que el conseller ha suggerit un augment del nivell d’exigència i avaluar les capacitats pràctiques dels nous docents. També els professors han de tenir més formació científica i tecnològica a més d’humana per evitar una societat deshumanitzada.

El paper dels docents de cara a formar les persones de la futura societat passa també per l’àmbit polític, però no de partits sinó del concepte grec de la paraula "polis", ha especificat Galiana.

Llengües estrangeres, relació amb el món econòmic i evitar l’endogàmia són altres aspectes per a la formació docent, especialment per als professors que han de substituir aquells que es jubilen, ha afegit. Precisament l’informe d’UNIR i Infoempleo recorda que, segons la Unesco, es calcula que a Espanya es necessitaran entre 100.000 i 500.000 nous professors en Educació Primària per cobrir places de nova creació i substituir els que es jubilaran en els propers dotze anys. De fet, un 34 % dels docents supera els 50 anys (informe del Consell Escolar de l’Estat de 2017). D’altra banda, el 72 % dels professors són dones a Espanya.

El rector de l’UNIR, José María Vázquez, ha opinat que comptem amb professors "pocs de selectes" en el sentit en què, a diferència d’altres carreres, no se’ls exigeix una nota alta per ser mestre i poden passar "raspant" la prova de Selectivitat. Per incrementar el prestigi de la docència, Vázquez ha demanat augmentar el nivell acadèmic dels futurs mestres i incrementar els salaris, reduint partides gràcies, per exemple, a la menor ratio d’alumnes (cada vegada menor pel tema demogràfic).

L’informe especifica que el rang de salaris en els deu perfils docents més demandats oscil·len entre els 35.000-50.000 euros anuals del director d’un centre públic als 21.000-24.000 euros d’un especialista en neuroeducació.

tracking