SEGRE
Imatge d'arxiu d'una construcció de pisos.

Lleida ciutat comptarà amb 400 nous pisos en els pròxims dos anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sentència del Tribunal Suprem coneguda aquest dijous que estableix que és el banc i no el client el que ha d’abonar l’impost d’actes jurídics documentats permetrà als hipotecats reclamar la devolució d’aquesta taxa, que li suposarà a la banca un desemborsament d’uns 1.900 milions d’euros. L’import de l’impost varia en funció de la comunitat autònoma i del valor escripturat. Catalunya aplica un gravamen de l’1,5%.

Després de conèixer-se la sentència del Suprem, el sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) ha indicat que aquells ciutadans que hagin formalitzat un préstec hipotecari en els últims quatre anys, els exercicis no prescrits fiscalment, poden sol·licitar a la Hisenda autonòmica la devolució d’ingressos indeguts, més interessos de demora. Els tècnics d’Hisenda consideren, a més, que això no suposarà una minva d’ingressos per a les comunitats autònomes, ja que així com els vagin arribant les peticions de devolució dels particulars, les hisendes autonòmiques podran enviar el requeriment de pagament als bancs hipotecants o al banc successor de l’entitat en cas que hagi estat absorbida per una altra durant aquests anys.

Si ja fa més de quatre anys des que es va subscriure el préstec hipotecari, els clients hauran de presentar una reclamació a l’entitat bancària que va concedir el préstec. Per a això caldrà localitzar l’escriptura de préstec hipotecari les despeses de la qual es pretenguin reclamar, juntament amb les factures de notaria, registre de la propietat, taxació de l’immoble, gestoria i impost. El banc hauria de respondre a la reclamació en un termini màxim d’uns dos mesos. Ja que és previsible que l’entitat bancària mostri la seua negativa a tornar l’import, serà necessari portar el cas als tribunals.

Per reclamar per la via de la justícia caldrà interposar una denúncia contra l’entitat bancària davant del jutjat de clàusules abusives de la província en la qual es resideixi, i sol·licitar la devolució, que no prescriu ja que el Suprem ha anul·lat l’article de l’impost que establia que eren els clients bancaris que pagaven el tribut.

L’esmentada demanda es pot tramitar a través d’una associació de consumidors (Asufin, Adicae, OCU...) o d’un despatx d’advocats. En el cas de perdre el judici, s’hauran de pagar les despeses del procés.

tracking