SEGRE

AGRICULTURA FINANÇAMENT

UP i JARC admeten que van acordar la PAC amb Agricultura com a “mal menor” o “imposició”

Insisteixen que l’ideal hauria sigut rebre un avançament dels ajuts a l’octubre || Jordà defensa que Agricultura ho va pactar amb aquests sindicats agraris i s’ofereix a “escoltar” les altres organitzacions

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, a la jornada fructícola de l’IRTA a Mollerussa.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, a la jornada fructícola de l’IRTA a Mollerussa.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC van rectificar ahir les seues declaracions de dimarts a SEGRE i van admetre haver subscrit un acord amb la conselleria d’Agricultura en el qual van acceptar rebre els ajuts de la PAC en un pagament únic la primera setmana de desembre. D’aquesta manera, els pagesos catalans queden fora de l’avançament de part dels fons de la PAC, del qual es beneficien a partir d’aquesta setmana un total de 717.591 productors de vuit comunitats autònomes. Així les coses, el president d’UP a Lleida, Jaume Pedrós, va qualificar el pacte de “mal menor”. Per la seua part, el president de JARC, Xavier Vela, va desmentir que el pagament únic de la PAC previst per al desembre hagi estat “fruit d’un acord entre les organitzacions agràries i Agricultura”. En aquest sentit, va explicar que, a la taula agrària, la Generalitat els va traslladar que “només existien dos possibilitats”, i va afegir que la de rebre els diners a començaments de desembre era la que dota el sector de més liquiditat, “que és el que necessita”. Davant d’això, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va insistir que la fórmula per pagar la PAC la primera setmana de desembre es va pactar amb les organitzacions representades a la taula agrària, que són les que “estan legitimades per prendre decisions”. Jordà va assegurar que se seguirà amb l’acordat i el 5 de desembre a Catalunya es pagaran el 95% dels ajuts. A més, va puntualitzar que està oberta a “escoltar les organitzacions que no hi són i donar-los explicacions”. Amb tot, Pedrós, el dirigent lleidatà d’UP, va reiterar les seues crítiques cap a Agricultura per “no haver fet el treball a temps”. A causa d’això, els pagesos catalans no s’han pogut beneficiar de l’avançament de la PAC. En la mateixa línia, Joan Carles Massot, líder de JARC a Lleida, va assenyalar que la conselleria no va emplenar els tràmits a temps perquè els productors poguessin cobrar un avançament de la PAC a l’octubre. També va subratllar que “la nostra opció és rebre els diners com més aviat millor”. No obstant, va destacar que, si la Generalitat compleix el calendari firmat, els pagesos catalans seran els primers de l’Estat a rebre el total de l’import d’aquests ajuts comunitaris. D’altra banda, Pere Roqué, president a Lleida d’Asaja, organització que no forma part de la taula agrària, va tornar a manifestar el seu rebuig que els fons de la PAC no arribin fins al desembre i va assegurar que la seua organització no hauria acceptat mai una cosa així.

La conselleria comença al novembre a planificar la campanya fructícola El departament d’Agricultura començarà a treballar a partir del novembre la pròxima campanya de la fruita. Així ho va anunciar ahir la consellera Jordà en la presentació de la 23 Jornada Fructícola que organitza l’IRTA a l’estació de Mollerussa. La consellera va explicar que ja s’han efectuat reunions amb el departament de Treball per abordar aspectes com la contractació de temporers i altres amb el ministeri d’Agricultura per al pla d’arrancada d’arbres, que es duria a terme de forma consensuada amb el sector. “No volem trobar-nos quinze dies abans d’iniciar la campanya amb les problemàtiques de sempre”, va remarcar, i va afirmar que l’objectiu és “muscular-nos a temps i treballar en perspectiva”. La jornada espera unes 2.000 persones entre ahir i avui. El director de l’IRTA, Josep Usall, va destacar que un dels seus atractius és la presentació de noves varietats de fruites com la poma, la pera i l’ametlla.

tracking