SEGRE

TRIBUNALS FISCALITAT

El Tribunal Suprem ordena als bancs assumir el pagament d'impostos al firmar una hipoteca

Els consumidors podran reclamar la devolució dels tributs abonats almenys en els últims quatre anys || A Lleida s’han desemborsat per Actes Jurídics Documentats 20,2 milions des del 2014

Un edifici d’habitatges en construcció.

Un edifici d’habitatges en construcció.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va esmenar dimarts el seu criteri anterior, seguit en interlocutòries recents per la Sala Civil, i, en una resolució feta pública ahir, va dictaminar que siguin les entitats bancàries les que paguin l’impost d’actes jurídics documentats en les operacions de préstec hipotecari. Així les coses, l’alt tribunal va anul·lar un dels articles del reglament que regulen aquesta taxa a l’entendre que el beneficiari de la hipoteca és el banc i no el client que la subscriu, tal com va subratllar Jaume Pujades, advocat del despatx Moragues Advocats. Per la seua part, el lletrat Antoni Cudòs, del despatx Cudòs Consultors, representant a Lleida de l’Associació Dret i Compromís, va destacar que el canvi en la jurisprudència era “de calaix” i va animar els consumidors amb una hipoteca “viva” a reclamar la quantitat pagada.

Aquells que van firmar la hipoteca dins dels últims quatre anys poden instar una devolució de despeses indegudes davant de l’Agència Tributària de Catalunya.

Els afectats poden acudir al fisc català, recórrer a la via judicial o pactar amb el banc

En canvi, la resta d’afectats poden recórrer per via judicial o intentar arribar a un acord amb la seua entitat bancària. A aquests efectes, com va recordar també Pujades, l’afectat té dret a rebre els interessos.

Igualment, des d’Adicae, van indicar que la sentència del Suprem afecta “totes les hipoteques vives”, cosa que suposa entre 6 i 8 milions de préstecs hipotecaris en tot l’Estat.

Per la seua part, l’OCU, en un comunicat, va precisar que la sentència afecta “totes les famílies hipotecades sempre que no tinguin una sentència ferma”, que podran afegir a les despeses cobrades abusivament aquest impost.

En total s’han subscrit 14.534 hipoteques a les comarques lleidatanes durant els últims quatre anys per un valor total de 1.346.394.000 euros i amb un import mitjà de 92.637,54 euros.

D’aquesta manera, ja que l’impost d’actes jurídics documentats a Catalunya és de l’1,5% sobre la quantitat total del préstec hipotecari, la mitjana pagada pels lleidatans hipotecats en aquests últims quatre anys ha sigut de 1.389,56 euros.

En conseqüència, doncs, l’import abonat en concepte d’aquesta taxa a la demarcació des del gener del 2014 fins al juliol d’aquest mateix any, últim mes del qual l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat les dades, supera els 20,19 milions d’euros.

Moody’s xifra en 4.000 milions el cost a la banca L’agència de qualificació creditícia Moody’s va xifrar entre 3.500 i 4.000 milions d’euros la quantitat que els bancs espanyols hauran d’afrontar en concepte de l’impost d’actes jurídics documentats que ara hauran d’afrontar com a conseqüència de la sentència del Suprem. Així ho va calcular aquesta entitat en un informe que va fer públic el mes de març passat i que advertia llavors que si el Suprem feia responsables els bancs i no els clients del pagament d’aquest gravamen en les escriptures de préstec hipotecari, les entitats estarien exposades a reclamacions a gran escala a la recerca de reemborsaments dels impostos hipotecaris que han pagat. La decisió de l’alt tribunal va ser mal rebuda al parquet madrileny, que va caure un 1,2% i es va allunyar dels 8.900 punts llastat, principalment, pels bancs, que van tenir forts retrocessos.

tracking