SEGRE

Els clients hauran de reclamar a Hisenda els impostos de la hipoteca

FACUA rep una "allau" de consultes

Imatge d'arxiu d'una construcció de pisos.

Lleida ciutat comptarà amb 400 nous pisos en els pròxims dos anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Registre de Economistes Assessors Fiscals (REAF) ha aclarit aquest divendres que els clients que van abonar l’impost d’actes jurídics documentats (AJD), aparellat a la firma d’una hipoteca, en els últims quatre anys tenen dret a sol·licitar davant d’Hisenda les quantitats ingressades de forma indeguda. En un comunicat, els experts comenten la sentència del Tribunal Suprem, que ahir va corregir la seua pròpia doctrina i va recolzar que són les entitats prestatàries les que han de fer front a l’esmentat gravamen, i matisen que aquest tipus de reclamacions "res no té a veure" amb la d’altres despeses, pel que no s’han de plantejar davant de la banca sinó davant de la corresponent administració tributària autonòmica. Apunten, no obstant això, que independentment del tràmit realitzat pel client, Hisenda podria exigir el pagament del tribut als bancs.

Per a REAF, el pronunciament obre la via a sol·licitar la rectificació de l’autoliquidació i la devolució d’ingressos indeguts sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció, el qual comença a comptar-se als 30 dies hàbils al moment de la firma del document públic. Per tant, indica, "han d’afanyar-se els que van firmar escriptures en la segona quinzena de setembre de 2014" ja que el límit expira de forma imminent; si l’autoliquidació es va realitzar després del termini establert, els quatre anys es comptaran des de la data en la qual es va presentar.

FACUA rep una "allau" de consultes

FACUA-Consumidors en Acció assegura que està rebent una "allau" de consultes sobre l’impost d’actes jurídics documentats dels préstecs hipotecaris després de la sentència del Tribunal Suprem en la qual estableix que són els bancs i no els usuaris els que han d’abonar-lo.

Juntament amb la multitud de consultes que estan formulant a FACUA a les xarxes socials, nombrosos consumidors estan acudint a les oficines territorials de l’organització i trucant al seu telèfon 688 954 954 per conèixer com poden reclamar la devolució de l’impost de les hipoteques. FACUA recorda en un comunicat que la reclamació s’ha de plantejar a la Hisenda autonòmica si l’impost es va abonar fa no pas més de quatre anys i al banc si es va fer anteriorment, i afirma que l’associació continuarà batallant en els tribunals si les entitats financeres no el tornen.

FACUA sol·licita a les Hisendes autonòmiques que estableixin protocols de devolució automàtica de les quantitats abonades per aquests impostos als usuaris que les van pagar en els últims quatre anys. D’altra banda, l’associació insta els bancs que actuïn amb responsabilitat i procedeixin a reemborsar aquests imports als hipotecats que els van abonar abans de 2014.

tracking