SEGRE

TRIBUNALS FISCALITAT

El Suprem recula i salva els bancs de pagar l'impost de les hipoteques

El Suprem va rectificar i va esmenar la sentència feta pública dijous en què obligava els bancs a pagar l’impost d’actes jurídics documentats de la hipoteca. Ara, estudiarà si ho confirma o no. La decisió va ser una taula de salvació per als bancs, que queien a la borsa, i va generar indignació a les associacions de consumidors.

El Suprem addueix la repercussió “econòmica i social” de la sentència per estudiar-la amb deteniment.

El Suprem addueix la repercussió “econòmica i social” de la sentència per estudiar-la amb deteniment.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, Luis María Díez-Picazo, va deixar ahir en paper mullat la sentència de l’alt tribunal publicada dijous i que obligava les entitats bancàries a pagar l’impost d’actes jurídics documentats derivat de la constitució dels préstecs hipotecaris. Així, en un comunicat, va argumentar que “per la seua enorme repercussió econòmica i social”, la interlocutòria serà revisada pel Ple de la Sala, format per 31 magistrats.

L’anunci es va convertir, immediatament, en la taula de salvació dels bancs que, com el dia anterior, continuaven en caiguda lliure a mitja sessió, arrossegaven l’Ibex per sota dels 8.800 enters i feien escalar la prima de risc 20 punts bàsics. Mentre els mercats es ressentien per la sentència, organitzacions de consumidors com Facua o l’OCU destacaven que havien rebut una allau de trucades per demanar informació sobre com reclamar l’import d’aquesta taxa que, a Catalunya, grava l’1,5% del total de la quantitat de la hipoteca.

Filtren una cinta d’aquest dijous en la qual Mariano Rajoy diu que “jo estic a favor dels banquers”

Així mateix, el delegat a Lleida de l’Agència Tributària catalana (ATC), Josep Ramon Solsona, va indicar també que tres persones havien acudit als serveis territorials d’Economia i Finances a la capital del Segrià per informar-se, i va dir que esperava tenir preparat “en unes setmanes” el protocol d’actuació de l’ATC per fer efectiu el reintegrament de l’impost als sol·licitants. Tot això, tanmateix, es va torçar al migdia amb la nota del Suprem, que va animar els inversors. Així, totes les entitats van acabar la jornada en verd, excepte el Santander i el Sabadell, que es van deixar un 0,32% i un 0,12% respectivament. Al contrari, el portaveu de Facua, Rubén Sánchez, va denunciar que el propòsit d’esmena del Suprem és un “escàndol” i va avisar que “alguna cosa fa molta pudor”. També Adicae es va lamentar perquè l’alt tribunal “no protegeix els consumidors”.

En la mateixa línia, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va retreure que es tingui en compte “la repercussió econòmica i social” quan afecta “els bancs” i no respecte als “desnonats”. Mentrestant, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, es van assabentar de la rectificació durant la roda de premsa del consell de ministres i van declinar valorar-la fins que no coneguin el fons de l’assumpte.

tracking