SEGRE

Treball planteja 75 euros de tarifa plana vinculada a continuar com a autònom

La ministra de Treball, Magdalena Valerio.

Treball planteja 75 euros de tarifa plana vinculada a continuar com a autònomEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Treball ha proposat a les associacions de treballadors autònoms elevar de 50 a 75 euros la tarifa plana de cotització a la Seguretat Social durant el primer any, però vinculada a la seua continuïtat en aquest règim durant un període encara per determinar. El document entregat ahir dimarts a les associacions d’autònoms en la reunió mantinguda amb ATA, UPTA i UATAE i amb la CEOE explica que només el 30 % de les persones que s’han beneficiat fins ara de les tarifes planes es manté en el règim especial de treballadors autònoms (RETA) una vegada finalitza la reducció. "La resta deixa de cotitzar, marxa a l’estranger o s’ocupa com a assalariat", afegeix el document del Govern, amb el que pretén impulsar la permanència del treballadors en el RETA, cursant "un període mínim a fixar". Altrament, afegeix, els períodes donats per cotitzats passaran a considerar-se de mitja jornada.

Els autònoms constituiran una taula, en la qual participarà Treball, per reconvertir el 2019 l’actual règim de cotització, fixant per a això cinc trams de cotització en funció dels ingressos reals, partint d’una liquidació mínima inicial que pugui consolidar-se o rectificar-se al final de l’exercici.

El Govern ha sotmès a les associacions d’autònoms a diferents escenaris, en els que és obligatori la cotització per cessament d’activitat i per contingències professionals, això sí, a un tipus més reduït que l’actual i similar a tots els afiliats. Així, el document planteja diversos escenaris en els que, a més increment de la base mínima, menor dels tipus de cotització, i al contrari.

En el primer, preveu mantenir el 2019 les bases de 2018 però generalitzant les actuals contingències en els seus tipus de cotització fins assolir el 33,7 %, de manera que el tipus d’incapacitat temporal seria del 29,3 %, més el de contingències professionals (2,3 %), per cessament d’activitat (2 %) i, com a novetat, per formació (0,1 %).

El segon escenari planteja un increment de la base mínima del 6,25 %, si bé el tipus per contingències comunes es quedaria en el 28,3%, a la qual cosa caldria afegir un 2,1 % per contingències professionals i 1,3 % per cessament d’activitat, a més del 0,1 % per formació, assolint el 31,8 %.

Al tercer escenari, l’increment de la base mínima assoleix el 12,25 % fins els 900 euros, però amb un tipus per contingències comunes del 28,3 %, de l’1,9 % per les professionals i del 0,9 % per cessament d’activitat, a més del 0,1 % per formació, fins situar el total en el 31,2 %. Aquest escenari, explica el document, permetria considerar el pagament de les cotitzacions del treballador a partir del tercer mes de baixa per malaltia comuna, professional o accident com una de les prestacions a càrrec del cessament d’activitat.

També podria produir-se el reintegrament de l’excedència per maternitat sense la necessitat que el cessament d’activitat comportés la interrupció de la mateixa quan existeixen treballadors assalariats. Així mateix, el Govern considera "raonable" continuar mantenint la base màxima de 900 euros al mes per als treballadors de 45 anys o més, amb l’objectiu que puguin generar millors drets de pensió,

Altres propostes plantegen crear grups de treball per establir incentius amb què incrementar l’afiliació dels familiars d’autònoms actualment sense cotitzar, la qual cosa afecta essencialment dones, així com per analitzar el mig milió d’empleats d’autònoms amb contracte temporal o a temps parcial.

tracking