SEGRE

El rebut de la llum baixa a l'octubre però és un 3,7% més car que fa un any

Un endoll i un connector elèctric.

El rebut de la llum baixa a l'octubre però és un 3,7% més car que fa un anyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La factura de la llum ha baixat a l’octubre un 2,3%, fins a 62,40 euros, i trenca amb quatre mesos de pujades continuades, malgrat que continua sent un 3,7 % més cara que un any abans per a un consumidor mitjà acollit a la tarifa regulada, o Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC). El descens es produeix després de l’escalada dels preus de la llum que es va viure l’agost i el setembre, mes aquest últim en el qual la factura per a aquest mateix consumidor es va situar en 63,86 euros, el màxim aquest any.

El fort repunt dels preus al mercat a l’engròs per la pujada dels combustibles i dels drets d’emissions de carboni va ser el causant d’aquests increments, que van portar el Govern a aprovar un real decret-llei amb mesures urgents per alleujar l’impacte dels augments en els consumidors.

El rebut de la llum per a un consumidor tipus -amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.000 kilowatts hora (250 KWh al mes)- és un 3,7 % més car que l’octubre de l’any passat, quan va ascendir 60,16 euros, segons dades obtingudes del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La factura de la llum per a aquest tipus de consumidor ha estat a l'octubre del 2018 de 62,40 euros, 1,46 euros menys que al setembre, però 2,24 euros més cara que fa un any.

El rebut de la llum va començar l’any amb un descens el gener del 7,6 % respecte al desembre i després va encadenar baixades fins el maig, quan va despuntar un 7,7%. Des d’aleshores va encadenar quatre pujades, l’última al setembre, quan va augmentar un 3,3% respecte a agost i un 14,1% en relació amb la qual cosa costava un any abans, a causa dels alts preus que es van registrar al mercat a l’engròs aquell mes, que van sobrepassar els 70 euros i van marcar diversos màxims anuals.

Durant l’octubre els preus al mercat a l’engròs s’han relaxat alguna cosa, encara que alguns dies s’han pogut veure puntes, com la que es va produir el passat 4 octubre en què va arribar a 73,88 euros el megawatt hora (MWh), per sota del màxim anual que es va assolir el setembre, de 75,93 euros/MWh. Per avui, 31 d’octubre, el preu mitjà a l’engròs de la llum és de 68,5 euros/MWh.

tracking