SEGRE

AGRICULTURA ANIVERSARI

La Borgenca, una jove de cent anys

Aquesta cooperativa de les Borges celebra el seu centenari amb la modernització constant com el seu gran repte || Agrupa més de cinc-centes famílies entre productors i associats a l’entitat

La sala es va quedar petita per a totes les persones que van voler participar en l’acte institucional.

La sala es va quedar petita per a totes les persones que van voler participar en l’acte institucional.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cooperativa La Borgenca va celebrar ahir amb magnificència el seu centenari amb un acte públic en el qual es van conjugar la història amb la festa i que va reunir centenars de persones al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques.

El president de la cooperativa, Joan Manel Torné, va recordar els inicis de la cooperativa el 1918 quan “un grup de persones inquietes va apostar per afrontar els moments difícils que es vivien creant una cooperativa bàsica. Es tractava de fer tot el possible per revaloritzar els productes. Primer es van crear molins i instal·lacions per a l’elaboració de vi i oli d’oliva i des d’allà va anar creixent fins al que és avui”.

En aquests moments, la cooperativa agrupa més de cinc-centes famílies entre socis purs, aquells que aporten la seua producció agrícola, i associats, molts dels quals pagesos que, encara que estan jubilats, es mantenen lligats a La Borgenca, una de les dos cooperatives de la capital de les Garrigues.

La producció fructícola i la d’oli d’oliva són dos pilars de l’entitat. Treu al mercat entre 3 i 4 milions de quilos de fruita dolça anualment, basat en poma i pera, a banda de préssecs i nectarines. A més, la producció anual d’olives ronda el milió de quilos. Encara que aquestes no són les seues úniques produccions ni activitats, entre les quals destaca l’agrobotiga.

L’aposta de futur de La Borgenca és clara: la modernització i adaptació constant a les demandes del mercat. Així ho va explicar el seu president. En aquesta línia va destacar la recent modernització de les cambres frigorífiques d’emmagatzemament de fruita, que han suposat una millora significativa en el procés. En el cas de l’oli, adverteix també que la cooperativa ha de mantenir-se en línia amb un mercat i un consumidor que són molt exigents.

Els actes oficials del centenari van comptar ahir amb la participació de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que va donar les gràcies a La Borgenca “per cent anys de cooperativisme, de tenacitat, de treball, d’il·lusió i de constància a favor de la societat i de l’economia. Avui la cooperativa La Borgenca celebra que fa un segle que batega. Que l’essència del republicanisme ben entès ens en porti molts més”, va dir.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, va voler destacar la importància de la cooperativa i l’elevada participació popular en els actes d’ahir. Va posar de manifest que la majoria de les famílies de la ciutat estan relacionades d’una o una altra manera amb la cooperativa.

L’entitat va voler reconèixer la tasca de Josep Benet durant el seu període al capdavant de La Borgenca en el marc d’un acte oficial que va repassar la història de l’organització associativa. Després va arribar el torn dels moments més festius, com un dinar popular amb centenars de persones al Pavelló de l’Oli i música i ball per a tots els assistents.

L’objectiu ara, afirmava orgullós l’actual president, “és que la cooperativa compleixi uns altres cent anys”.

La sala es va quedar petita per a totes les persones que van voler participar en l’acte institucional.

La sala es va quedar petita per a totes les persones que van voler participar en l’acte institucional.ÒSCAR MIRÓN

tracking