SEGRE

Montero calcula que es podrien reclamar 5.000 milions d'impost hipotecari

En el cas que el Suprem dictamini a favor dels contribuents

La façana del Tribunal Suprem.

Montero calcula que es podrien reclamar 5.000 milions d'impost hipotecariEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat aquest dimarts en un màxim de 5.000 milions d’euros les devolucions que els contribuents podran sol·licitar si el Tribunal Suprem (TS) dictamina a favor seu l’impost de les hipoteques, la qual cosa podria posar en risc el final del procediment de dèficit excessiu. El Suprem aborda avui, per segon dia consecutiu, la seua anàlisi sobre la doctrina de la recent sentència que considera que la banca ha d’assumir el pagament de l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) de les hipoteques, i no el client. Si conclogués que la banca ha d’abonar aquest impost amb caràcter retroactiu per als casos no prescrits -és a dir, els últims quatre anys-, els contribuents podrien reclamar fins a 5.000 milions d’euros a les hisendes autonòmiques, ja que aquest tribut està cedit a les regions, que després el reclamaran a la banca. Per afrontar aquesta situació, Hisenda ja té un "pla", ha explicat la ministra al Foro Cinco Días, que coordinaria les actuacions de les comunitats autònomes (CCAA), les entitats financeres i la Unió Europea (UE).

Montero ha subratllat que és important fer "compatible" les eventuals devolucions als contribuents amb les reclamacions a les entitats financeres, ja que, altrament, aquest desfasament recauria sobre els comptes públics i afectaria el dèficit. La ministra ha xifrat en "quatre o cinc dècimes" de producte interior brut (PIB) el possible impacte, el que posaria fins i tot en risc la sortida del procediment de dèficit excessiu que Espanya preveu abandonar aquest any, en baixar el seu dèficit públic del 3 % del PIB -el Govern estima que acabarà l’any en el 2,7 %. També en matèria judicial, Montero ha assenyalat que el procediment per reclamar la devolució de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de les prestacions de maternitat no prescrites, després que el Suprem les declarés exemptes, "estarà disponible en uns dies". L’eina per realitzar aquestes reclamacions, que segons la ministra rondaran els 1.100 o 1.200 milions d’euros, serà el més senzilla possible. En la seua intervenció, Montero ha anunciat que el Govern mantindrà en els termes actuals les condicions d’accés al sistema de tributació simplificada o de mòduls dels autònoms, que segons la legislació actual s’hauria d’endurir el proper any.

La llei preveu que a partir del 2019 només puguin acollir-se al sistema de mòduls els autònoms amb rendiments íntegres de més de 150.000 euros, que facturin altres professionals més de 75.000 euros o les compres del qual superin els 150.000 euros. Tanmateix, per beneficiar mig milió d’autònoms, el Govern mantindrà els llindars actuals, amb els que poden acollir-se els autònoms amb rendiments íntegres de fins 250.000 euros, que facturin a altres professionals fins 125.000 euros o les compres dels quals no superin els 250.000 euros.

La ministra també ha al·ludit al projecte pressupostari per al proper any, que preveu presentar a començaments de desembre, de manera que, si s’habilités el mes de gener a les Corts, els comptes podrien estar aprovats de manera definitiva al febrer.

Hisenda "no contempla la pròrroga pressupostària", ha subratllat la ministra, que actualment negocia "amb alguna formació política" per a, a partir d’allà, buscar el suport d’altres. S’ha mostrat confiada en la capacitat d’acordar els comptes perquè, segons la seua opinió, "no hi ha cap motiu" perquè les formacions catalanes, PDeCat i ERC, no donin suport a un Pressupost que considera que beneficia a la ciutadania, encara que ha subratllat que només parlarà de "comptes públics".

tracking