SEGRE

El Govern tindrà majoria al Congrés perquè la banca pagui l'impost hipotecari

El Congrés dels Diputats.

El Govern tindrà majoria al Congrés perquè la banca pagui l'impost hipotecariEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern tindrà majoria absoluta al Ple del Congrés per validar el reial decret que garanteix que l’Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) el pagarà la banca i no el client, ja que té assegurats els vots favorables del PSOE, Unidos Podemos, Ciutadans i PDeCAT, entre d’altres. El Decret que aprovarà aquest dijous el Consell de Ministres modificarà la Llei de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentados perquè l’impost d’AJD vinculat al préstec hipotecari sigui abonat pel banc.

La modificació de la Llei entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació al BOE, encara que posteriorment hagi de ser validat al Ple del Congrés i fins i tot pugui ser tramitat com a projecte de Llei per ser modificat via esmenes.

L’Executiu compta ja amb el suport d’almenys 194 diputats, majoria absoluta per tirar-lo endavant, ja que tant Unidos Podemos com Ciutadans han avançat que li donaran suport així com el PDeCAT, Coalició Canària, Fòrum Astúries i Nova Canàries. No obstant això, queda pendent la decisió del PP, ja que encara que el seu líder, Pablo Casado, ha defensat la idea de suprimir totalment aquest tribut, ha assenyalat que esperarà a llegir el decret llei per confirmar que el seu partit rebutja la seua convalidació.

PNB, ERC Compromís encara no han confirmat si donaran suport a la convalidació, encara que els republicans catalans han defensat en els últims dies que aquest impost el pagui la banca.

Encara que es tracta d’un impost cedit a les comunitats autònomes per a la seua recaptació, el canvi en la Llei no afectaria Euskadi i Navarra, ja que en els seus règims forals tenen la seua pròpia llei que, en el cas de Navarra, dicta que el tribut el pagui el client. En aquest sentit ni PNB ni UPN no s’han posicionat malgrat que el diputat navarrès, Íñigo Alli, ha assenyalat a EFE que la "música" del Reial Decret "sona bé", encara que ha advertit que l’endemà de la convalidació "els bancs ja tindran preparats els seus sistemes operatius per repercutir el cost en els clients".

La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, i el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, també han indicat que validaran el text a compte de llegir amb deteniment els detalls, mentre el PDeCAT ha advertit que queda "curt", però que li donarà suport.

EH Bildu sembla inclinar-se per la convalidació encara que la diputada Marian Beitialarrangoitia ha lamentat que el Govern actuï en favor dels consumidors "de mala gana, tard i malament, per canviar el mínim possible".

El diputat d'Unidos Podemos Rafael Mayoral ha avançat en roda de premsa al Congrés que "òbviament no deixem de donar suport al Reial Decret si planteja clarament que siguin els bancs els que han de pagar", però ha avisat que és insuficient i que el Govern ha d’impulsar una nova Llei Hipotecària que doni per nul·les les clàusules abusives i protegeixi més el deutor. "Que mirin la Llei Hipotecària perquè allà es juguen els interessos de la majoria dels consumidors hipotecaris", ha asseverat mentre ha recordat que si no s’implementen les sentències dels tribunals europeus podrien activar-se milers de procediments judicials de desnonaments que ara estan paralitzats. Mayoral ha apressat a que la ponència de la Llei Hipotecària, que tornarà a reunir-se la propera setmana al Congrés, reculli la prohibició dels desallotjaments forçosos sense alternativa habitacional per als col·lectius vulnerables i estableixi l’obligatorietat de la dació en pagament.

tracking