SEGRE

El Suprem fa marxa enrere i diu ara que el client ha de pagar les taxes hipotecàries

L’alt tribunal, dividit, acaba posant-se del costat dels bancs davant els consumidors

Protesta de clients bancaris ahir davant de les portes del Tribunal Suprem.

El Suprem fa marxa enrere i diu ara que el client ha de pagar les taxes hipotecàriesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple contenciós administratiu del Tribunal Suprem, totalment fracturat (quinze vots enfront de tretze), va resoldre finalment ahir que siguin els clients els que assumeixin el pagament de l’impost sobre actes jurídics documentats, que grava les hipoteques. Suposa un cop per a milions de consumidors i només a Lleida es calcula que uns 12.700 clients de banca han pagat 25 milions d’euros per aquest impost en els últims quatre anys. Hores abans de conèixer-se la decisió, la ministra d’Hisenda estimava en 5.000 milions d’euros l’impacte per a les hisendes de les comunitats autònomes si el Suprem decidia a favor dels consumidors i marcava en quatre anys els efectes retroactius de la mesura. L’alt tribunal, que ha deliberat durant setze hores, corregeix amb la decisió d’ahir la secció que havia sentenciat en contra de la banca i torna a la jurisprudència anterior, favorable a les entitats financeres. La sentència, com també els vots particulars, es coneixerà en els pròxims dies. Així doncs, s’han desestimat els tres recursos presentats per l’Empresa Municipal de l’Habitatge de Rivas-Vaciamadrid contra resolucions anteriors del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que van resoldre a favor de les entitats bancàries.

Les tres sentències que es van conèixer a mitjans d’aquest mes també per recursos de l’ajuntament de Rivas i que van representar un gir a la doctrina són ferms, per la qual cosa es donarà la curiosa circumstància que en una mateixa localitat els veïns que es van hipotecar en unes promocions immobiliàries pagaran l’impost i altres podran reclamar-ne la devolució. Polèmica La celebració d’aquest ple va ser polèmica des del seu origen, tenint en compte que les tres sentències dictades per sis magistrats de la Secció Segona d’aquesta sala contenciosa, que és l’especialista en tributs, eren fermes. Per aquesta raó algun magistrats del mateix Tribunal Suprem i també des de diversos àmbits judicials es va qüestionar la decisió del president de la Sala, Luis María Díez-Picazo, d’abocar a un conclave de vinti- vuit magistrats uns altres tres recursos idèntics.

Els consumidors titllen de vergonyosa la decisió L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va demanar ahir la immediata dimissió del president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, Luis Díaz Picazo, per la “gestió pèssima” de l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD), que ha conclòs amb una sentència favorable als bancs que qualifica de “vergonyosa”. Així ho va dir Enrique García, portaveu de l’Organització. Així mateix, la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Lucía Delgado, va titllar d’“indignant” la rectificació del Suprem, al qual va acusar de plegar-se als interessos i la “pressió del lobby financer i immobiliari”. Considera que aquest canvi de criteri en el TS és un “reflex que la justícia espanyola està contaminada pels grups de pressió immobiliaris i financers”. Des de la banca no hi va haver reaccions públiques ahir a la nit a la decisió judicial, però durant els últims dies les institucions financeres havien defensat que s’havien limitat a complir la normativa al descarregar sobre els clients l’impost de les hipoteques. Per la seua banda, l’associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JpD) va sol·licitar la dimissió del president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i del de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal, Luis María Díez- Picazo. “Discrepem de la manera que el TS ha gestionat l’assumpte de les hipoteques i pel dany als ciutadans i a la justícia”, va afirmar amb rotunditat.

tracking