SEGRE

RAMADERIA SANITAT ANIMAL

Agricultura insta a treure traves per millorar la bioseguretat en granges

Als alcaldes de l’Urgell, amb l’objectiu d’evitar l’entrada de la pesta porcina africana || La conselleria sol·licita que se li comuniqui si apareixen cadàvers de senglars

Un moment de la reunió d’ahir entre Agricultura i alcaldes de l’Urgell.

Un moment de la reunió d’ahir entre Agricultura i alcaldes de l’Urgell.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que la pesta porcina africana (PPA) pugui arribar a Lleida preocupa tant la Generalitat com els ramaders, i la conselleria d’Agricultura demana la col·laboració també dels ajuntaments. En aquesta mateixa línia, responsables del departament d’Agricultura, entre els quals hi havia el director dels serveis territorials a Lleida, Ferran de Noguera, van assistir ahir al consell d’alcaldes del consell comarcal de l’Urgell a fi d’informar-los sobre la pesta porcina africana i demanar-los que facilitin llicències d’obres als ramaders del territori en cas que hagin de portar a terme actuacions de bioseguretat per protegir les granges i prevenir d’aquesta forma el temut virus.

Algunes d’aquestes mesures que demana Agricultura són instal·lar tanques perimetrals a les granges, tenir els vestidors en condicions, habilitar un punt de desinfecció per als vehicles i posar teles gabials a les finestres. Un dels principals propagadors de la PPA són els senglars, motiu pel qual els responsables d’Agricultura també van insistir als alcaldes la necessitat d’alertar els Agents Rurals o el mateix departament en cas de localitzar el cadàver d’un d’aquests animals salvatges per poder analitzar el cos. L’objectiu del departament que dirigeix Teresa Jordà és tractar la situació amb tots els consells d’alcaldes de la vegueria de Lleida i a la comarca del Pallars Jussà abans d’acabar l’any.

Segons assenyalen les dades de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), en el cas que la PPA arribi a Espanya, l’estimació de les pèrdues per al productor serien de vint-i-cinc a trenta euros per porc i els números rojos setmanals al conjunt del sector ascendirien a trenta milions d’euros i arribarien a 1.560 milions d’euros durant el primer any.

Al consell d’alcaldes també es va informar dels projectes per presentar-se a la nova convocatòria Feder que preveuen presentar de manera conjunta els consells comarcals de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià, amb una inversió total de quatre milions d’euros.

Els projectes estan relacionats amb la promoció turística i la recuperació del patrimoni. Alguns d’aquests són la senyalització del Camí de Sant Jaume o inversions en la serra d’Almenara. Finalment, van presentar un esborrany del polèmic Contracte Programa 2016-2019 de serveis socials per desencallar-lo.

Virus inofensiu per a l’home, letal per al porcí La pesta porcina africana no afecta l’ésser humà, però és altament contagiosa i devastadora amb el porc domèstic i els senglars, que s’han convertit en un gran problema a l’hora de la propagació de la malaltia en diversos països europeus. Les conseqüències econòmiques que pot comportar al sector poden ser molt greus, tenint en compte que l’aparició del virus obliga al sacrifici d’animals i a mesures de control en granges properes. A més a més, pot traduir-se en el tancament de fronteres de tercers països a l’entrada d’animals d’estats amb casos de pesta. Per aquest motiu, és clau que la malaltia no arribi a Catalunya ni a l’Estat espanyol. Algunes formes del virus de la pesta porcina africana presenten un elevada virulència, que es caracteritza per febre elevada, anorèxia i hemorràgies a la pell i els òrgans interns dels porcs, i poden arribar a produir la mort en un període que pot oscil·lar entre els dos i els deu dies. La mortalitat de la malaltia pot arribar a ser del cent per cent de l’explotació porcina.

tracking